Czy Jezus jest Bogiem?
+23
przebudzonyzesnu
efraimita
Liksar
Obserwator
Skiper
Kasia
danielkd
levrone55
Olo
Andrzej
Zwykły
Gregor
Cyryl
Marysia87
lusia
Hugo
Henry Kubik
Bushi
Kropla
Milosc
Mutu
anowi
Poznanie Prawdy
27 posters
Re: Czy Jezus jest Bogiem?
7th Styczeń 2016, 13:25
Tak jak mówiłem..kasują moje wpisy z wersetami z Henocha, ale tutaj wszystko mamy, żeby nie było
Obserwator7 stycznia 2016 12:23
I kolejny gwóźdź do waszej trumny!
Henocha 51:3
W owych dniach Wybrany zasiądzie na swym tronie i usta jego wyjawią wszystkie tajemnice mądrości, bo Pan Duchów wyjawił mu je i go uwielbił.
Uuu..ale was dzisiaj obnażam..mmm aż miło
7th Styczeń 2016, 14:59
Jeszcze tutaj:
Henocha 61:7-9
7 Jednogłośnie wielbili owego Mesjasza, mądrze Go błogosławili i wysławiali. Okazali się mądrymi w mowie i sposobie życia.
8 Pan Duchów posadził Wybranego na tronie swej chwały. Osądzi On wszystkie dzieła świętych w niebie i zważy na wadze ich czyny.
9 I kiedy podniesie swą twarz, by sądzić ich tajemne drogi według słowa imienia Pana Duchów oraz ich ścieżki według drogi sprawiedliwego sądu Pana Najwyższego, przemówią jednogłośnie i jednogłośnie będą błogosławić, wielbić, sławić i wychwalać imię Pana Duchów.
7th Styczeń 2016, 15:09
I tutaj:
Henocha 62:1,2; 5; 7-10; 13,14
1 Pan polecił królom, wielmożom i mieszkańcom ziemi mówiąc: "Otwórzcie swe oczy i podnieście swe rogi. Czy potraficie uznać Wybranego!"
2 Pan Duchów posadził go na tronie swej chwały. Wylano nań ducha sprawiedliwości. Słowo jego ust zabijało wszystkich grzeszników i wszyscy niegodziwcy zostali unicestwieni przed nim.
5 Jedni spojrzą na drugich i przerażą się. Pospuszczają oblicza i przejmie ich ból, gdy ujrzą Syna Człowieczego siedzącego na tronie swej chwały.
7 Albowiem od początku Syn Człowieczy był ukryty i Najwyższy zachował go przed swą mocą mocy i objawił go [ tylko] wybranym.
8 Społeczność świętych i wybranych rozrośnie się i wszyscy wybrani staną przed nim w owym dniu.
9 Wszyscy potężni królowie, wielmoże i panowie ziemscy padną przed nim na twarz, pokłonią się i złożą nadzieję w tym Synu Człowieczym. Będą go błagać i prosić o łaskę.
10 Ale sam Pan Duchów porazi ich lękiem, tak że spiesznie od Niego uciekną, oblicza ich zapłoną wstydem, a ciemność pokryje ich twarze.
13 Sprawiedliwi i wybrani zostaną w ów dzień zbawieni i odtąd nigdy nie zobaczą oblicza grzeszników i nieprawych.
14 Pan Duchów pozostanie nad nimi i będą ucztować z Synem Człowieczym, oddadzą mu pokłon i będą go wielbić na wieki.
7th Styczeń 2016, 16:03
zadziwiające- ten fragment wczoraj czytałam w księdze Henocha
Nie pamiętaj nam win naszych przodków, niech rychło przyjdzie ku nam miłosierdzie Twoje: bo bardzo jesteśmy słabi. Wspomóż nas Boże zbawienia naszego, przez wzgląd na chwałę Twojego Imienia i wyzwól nas i odpuść nasze grzechy przez wzgląd na Twoje Imię. (Psalm 79:8-9 .
___________________________________________________________________________________________________________
http://mojaopoka.blogspot.com/
7th Styczeń 2016, 19:48
Mówi się że leżącego się nie kopie Obserwatorze.. ale zróbmy wyjątek
Kolejne wersety z Henocha :
52
1 Po tym czasie na tym samym miejscu, gdzie miałem te wszystkie widzenia tajemnic - bo zostałem porwany przez gwałtowny wiatr i zaniesiono mnie na zachód -
2 moje oczy ujrzały tajemnice nieba i to wszystko, co dzieje się na ziemi: górę żelazną i górę miedzianą, górę srebrną i górę złotą, górę z miękkiego metalu i górę z ołowiu.
3 "Zapytałem anioła, który szedł ze mną, mówiąc: "Co to są za rzeczy, które widziałem w tajemnicy?"
4 Odpowiedział mi: "To wszystko, co widziałeś, służy władzy jego Mesjasza, aby był mocny i dzielny na ziemi".
9 Gdy Wybrany pojawi się przed Panem Duchów, wszystko to zostanie starte i zniszczone z powierzchni ziemi".
55
3 Podczas gdy kiedyś starałem się ich chronić ręką aniołów w dniu utrapienia i ucisku, [to teraz] ustanowiłem nad nimi moją karę i mój gniew -mówi Pan Duchów. - O potężni królowie, którzy mieszkacie na ziemi, będziecie musie-li patrzeć na mego Wybranego siedzącego na tronie mojej chwały i sądzącego w imieniu Pana Duchów Azazela, wszystkie jego zastępy i wszystkie jego duchy".
63
11 Potem oblicza ich napełnią się ciemnością i wstydem przed owym Synem Człowieczym i zostaną od niego odpędzeni. Pomiędzy nim a nimi stanie miecz.
12 Tak mówi Pan Duchów: "To jest prawo i sąd przeciw możnym, królom, władcom i posiadaczom ziemi wydane przez Pana Duchów".
69
26 Wielce się radowali, błogosławili, chwalili i uwielbiali, bo zostało im objawione imię Syna Człowieczego.
27 Zasiadł on na tronie swej chwały i cały sąd został dany Synowi Człowieczemu. Sprawi on, że grzesznicy przeminą i zostaną zgładzeni z powierzchni ziemi.
29 Odtąd nie będzie niczego zniszczalnego, bo na to Syn człowieczy pojawił się i zasiadł na tronie swej chwały, aby przeminęło i odeszło wszelkie zło. Słowo Syna Człowieczego będzie mocne przed Panem Duchów. To jest trzecia przypowieść Henocha.
70.
1 Następnie imię Syna Człowieczego zostało wyniesione żywe do Pana Duchów i zabrane spośród mieszkańców ziemi.
Kolejne wersety z Henocha :
52
1 Po tym czasie na tym samym miejscu, gdzie miałem te wszystkie widzenia tajemnic - bo zostałem porwany przez gwałtowny wiatr i zaniesiono mnie na zachód -
2 moje oczy ujrzały tajemnice nieba i to wszystko, co dzieje się na ziemi: górę żelazną i górę miedzianą, górę srebrną i górę złotą, górę z miękkiego metalu i górę z ołowiu.
3 "Zapytałem anioła, który szedł ze mną, mówiąc: "Co to są za rzeczy, które widziałem w tajemnicy?"
4 Odpowiedział mi: "To wszystko, co widziałeś, służy władzy jego Mesjasza, aby był mocny i dzielny na ziemi".
9 Gdy Wybrany pojawi się przed Panem Duchów, wszystko to zostanie starte i zniszczone z powierzchni ziemi".
55
3 Podczas gdy kiedyś starałem się ich chronić ręką aniołów w dniu utrapienia i ucisku, [to teraz] ustanowiłem nad nimi moją karę i mój gniew -mówi Pan Duchów. - O potężni królowie, którzy mieszkacie na ziemi, będziecie musie-li patrzeć na mego Wybranego siedzącego na tronie mojej chwały i sądzącego w imieniu Pana Duchów Azazela, wszystkie jego zastępy i wszystkie jego duchy".
63
11 Potem oblicza ich napełnią się ciemnością i wstydem przed owym Synem Człowieczym i zostaną od niego odpędzeni. Pomiędzy nim a nimi stanie miecz.
12 Tak mówi Pan Duchów: "To jest prawo i sąd przeciw możnym, królom, władcom i posiadaczom ziemi wydane przez Pana Duchów".
69
26 Wielce się radowali, błogosławili, chwalili i uwielbiali, bo zostało im objawione imię Syna Człowieczego.
27 Zasiadł on na tronie swej chwały i cały sąd został dany Synowi Człowieczemu. Sprawi on, że grzesznicy przeminą i zostaną zgładzeni z powierzchni ziemi.
29 Odtąd nie będzie niczego zniszczalnego, bo na to Syn człowieczy pojawił się i zasiadł na tronie swej chwały, aby przeminęło i odeszło wszelkie zło. Słowo Syna Człowieczego będzie mocne przed Panem Duchów. To jest trzecia przypowieść Henocha.
70.
1 Następnie imię Syna Człowieczego zostało wyniesione żywe do Pana Duchów i zabrane spośród mieszkańców ziemi.
7th Styczeń 2016, 22:18
Hehehe..myślę, że w tym wypadku ten mały "wyjątek" - wyjąteczek, nikomu nie zaszkodzi
Nie sądziłem, że Księga Henocha potwierdzi aż tak wiele Prawd!
No cóż..Prawda zawsze wyjdzie na jaw
Mam radochę!
Nie sądziłem, że Księga Henocha potwierdzi aż tak wiele Prawd!
No cóż..Prawda zawsze wyjdzie na jaw
Mam radochę!
8th Styczeń 2016, 10:00
Chyba odkryłem coś niesamowitego!!!
Przeczytałem sobie rozdział 62 kilka razy, jak i we wcześniejszych rozdziałach moją uwagę przykuły opisy Wybrańca - Mesjasza Pana Duchów, czyli Chrystusa.
Zwróćcie uwagę, że Isus jest cały czas przedstawiany jako Syn Człowieczy - człowiek!!!
Tutaj mamy piękny opis samego Isusa Chrystusa!!
Zobaczcie jak słowa z 3 wersetu pasują do tego co powiedział Isus do faryzeuszy o swym pradawnym pochodzeniu w Ew. Jana:
Tak więc mamy potwierdzenie tego, że Chrystus jest pierwszym Bożym Stworzeniem i sam Isus wyjaśnia to faryzeuszom mówiąc, że istniał już przed Abrahamem! Bingo!
Ale co ciekawsze, zdaje się, że Isus został od początku stworzony jako Syn Człowieczy.
To wyjaśnia, dlaczego Jego ofiara jak i życie, oraz misja na ziemi jest tak adekwatna do naszego ludzkiego życia!
Chrystus jest doskonałym odzwierciedleniem Boga Ojca - Pana Duchów w ludzkiej formie.
W sferach niebieskich żyje wielu ludzi (dusz ludzkich) tzw. "świętych i wybranych" jak np. sam Henoch. Przecież nawet on napisał, że ma tam swoją cząstkę i chce tam żyć, czyli BYĆ - istnieć.
Tak więc Chrystus jest od samego początku przygotowywany jako doskonały Król w Królestwie Bożym i wykonawca Bożych wyroków.
Ojciec nauczył go wszystkich tajemnic nieba i tylko Isus ze wszystkich Bożych stworzeń idealnie wykonuje Wolę Bożą jako Syn Człowieczy zarówno w niebie, jak i na ziemi podczas swego życia.
Tego nie dokonał NIKT oprócz naszego Zbawiciela, Wybrańca Bożego Isusa Chrystusa!!!
Nasz Ojciec, Pan Duchów wspaniale to wymyślił, że dał nam takiego cudownego Przewodnika i Nauczyciela!!!
Zaczynam to jeszcze lepiej rozumieć!!
Sprawdźmy jeszcze inne słowa mówiące o naszym Królu:
Znamy zasadę ze Słowa Bożego, że jeśli coś jest powtórzone wiele razy, to znaczy, że ma być utrwalone, potwierdzone i zrozumiane dosłownie.
Jakaż to wspaniała rzecz, że nasz Zbawiciel Chrystus jest do nas tak podobny, że jest człowiekiem jak my i doskonałym wzorem do naśladowania odzwierciedlającym wszystkie przymioty naszego Boga Ojca!!
Chcę zobaczyć naszego Króla w pełnej Chwale!!!
Chwała Chrystusowi!!!
Przeczytałem sobie rozdział 62 kilka razy, jak i we wcześniejszych rozdziałach moją uwagę przykuły opisy Wybrańca - Mesjasza Pana Duchów, czyli Chrystusa.
Zwróćcie uwagę, że Isus jest cały czas przedstawiany jako Syn Człowieczy - człowiek!!!
Ks. Henocha 46
1 I tam ujrzałem kogoś, kto miał "Głowę Dni" i jego głowa [była] biała jak wełna i z nim [był] inny, którego twarz miała wygląd człowieka, i jego twarz [była] pełna łaski, jak jednego ze świętych aniołów.
2 Zapytałem jednego ze świętych aniołów, którzy przyszli ze mną, i pokazał mi wszystkie tajemnice o tym Synu Człowieczym, kto on jest, skąd on jest i dlaczego chodzi z "Głową Dni"?
3 Odpowiadając mi rzekł do mnie: "To jest Syn Człowieczy, do którego należy sprawiedliwość i z którym mieszka sprawiedliwość. On to objawi cały skarbiec tajemnic. Jego to wybrał Pan Duchów; ma on zwyciężać przed Panem Duchów, w sprawiedliwości na wieki.
Tutaj mamy piękny opis samego Isusa Chrystusa!!
Henocha 48
2 I w owej godzinie ów Syn Człowieczy został nazwany w obecności Pana Duchów i jego imię [zostało wspomniane] przed Głową Dni.
3 Zanim słońce i konstelacje zostały stworzone, zanim gwiazdy nieba zostały utworzone, jego imię zostało nazwane przed Panem Duchów.
4 Będzie on łaską dla sprawiedliwych i świętych, aby mogli się oni na nim wesprzeć i nie upaść i [będzie on] światłem narodów i nadzieją tych, którzy smucą się w sercach swoich.
Zobaczcie jak słowa z 3 wersetu pasują do tego co powiedział Isus do faryzeuszy o swym pradawnym pochodzeniu w Ew. Jana:
Jana 8:58
Odpowiedział im Isus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, pierwej niż Abraham był, Jam jest.
Tak więc mamy potwierdzenie tego, że Chrystus jest pierwszym Bożym Stworzeniem i sam Isus wyjaśnia to faryzeuszom mówiąc, że istniał już przed Abrahamem! Bingo!
Ale co ciekawsze, zdaje się, że Isus został od początku stworzony jako Syn Człowieczy.
To wyjaśnia, dlaczego Jego ofiara jak i życie, oraz misja na ziemi jest tak adekwatna do naszego ludzkiego życia!
Chrystus jest doskonałym odzwierciedleniem Boga Ojca - Pana Duchów w ludzkiej formie.
W sferach niebieskich żyje wielu ludzi (dusz ludzkich) tzw. "świętych i wybranych" jak np. sam Henoch. Przecież nawet on napisał, że ma tam swoją cząstkę i chce tam żyć, czyli BYĆ - istnieć.
Tak więc Chrystus jest od samego początku przygotowywany jako doskonały Król w Królestwie Bożym i wykonawca Bożych wyroków.
Ojciec nauczył go wszystkich tajemnic nieba i tylko Isus ze wszystkich Bożych stworzeń idealnie wykonuje Wolę Bożą jako Syn Człowieczy zarówno w niebie, jak i na ziemi podczas swego życia.
Tego nie dokonał NIKT oprócz naszego Zbawiciela, Wybrańca Bożego Isusa Chrystusa!!!
Nasz Ojciec, Pan Duchów wspaniale to wymyślił, że dał nam takiego cudownego Przewodnika i Nauczyciela!!!
Zaczynam to jeszcze lepiej rozumieć!!
Sprawdźmy jeszcze inne słowa mówiące o naszym Królu:
Henocha 62
5 Jedni spojrzą na drugich i przerażą się. Pospuszczają oblicza i przejmie ich ból, gdy ujrzą Syna Człowieczego siedzącego na tronie swej chwały.
6 Potężni królowie i wszyscy panowie ziemscy będą wielbić, błogosławić i wysławiać tego, który posiada wszystkie tajemnice.
7 Albowiem od początku Syn Człowieczy był ukryty i Najwyższy zachował go przed swą mocą mocy i objawił go [ tylko] wybranym.
9 Wszyscy potężni królowie, wielmoże i panowie ziemscy padną przed nim na twarz, pokłonią się i złożą nadzieję w tym Synu Człowieczym. Będą go błagać i prosić o łaskę.
13 Sprawiedliwi i wybrani zostaną w ów dzień zbawieni i odtąd nigdy nie zobaczą oblicza grzeszników i nieprawych.
14 Pan Duchów pozostanie nad nimi i będą ucztować z Synem Człowieczym, oddadzą mu pokłon i będą go wielbić na wieki.
Henocha 69
6 Wielce się radowali, błogosławili, chwalili i uwielbiali, bo zostało im objawione imię Syna Człowieczego.
29 Odtąd nie będzie niczego zniszczalnego, bo na to Syn człowieczy pojawił się i zasiadł na tronie swej chwały, aby przeminęło i odeszło wszelkie zło. Słowo Syna Człowieczego będzie mocne przed Panem Duchów.
Henocha 70
Znamy zasadę ze Słowa Bożego, że jeśli coś jest powtórzone wiele razy, to znaczy, że ma być utrwalone, potwierdzone i zrozumiane dosłownie.
Jakaż to wspaniała rzecz, że nasz Zbawiciel Chrystus jest do nas tak podobny, że jest człowiekiem jak my i doskonałym wzorem do naśladowania odzwierciedlającym wszystkie przymioty naszego Boga Ojca!!
Chcę zobaczyć naszego Króla w pełnej Chwale!!!
Chwała Chrystusowi!!!
8th Styczeń 2016, 10:23
Księga Henocha dokładnie ukazuje nam Mesjasza, Syna Człowieczego w chwale jaką mu dał sam Bóg.
Jest to chwała królewska i synowska ale nie jest to Bóg wcielony jak katolicy twierdzą i Bogu za takiego Króla, jakiego nam dał nalezy się chwała na wieki wieków... niech tak się stanie.
Chwała Bogu i jego Pomazańcowi, Synowi Człowieczemu, naszym Królu i Wybawicielu.
Jest to chwała królewska i synowska ale nie jest to Bóg wcielony jak katolicy twierdzą i Bogu za takiego Króla, jakiego nam dał nalezy się chwała na wieki wieków... niech tak się stanie.
Chwała Bogu i jego Pomazańcowi, Synowi Człowieczemu, naszym Królu i Wybawicielu.
Izajasza 10:(22) Bo, choćby twój lud, Izraelu, był tak liczny jak piasek morski, tylko resztka z niego się nawróci. Zagłada jest postanowiona zgodnie z pełnią sprawiedliwości. (23) Gdyż, jak jest postanowione, Wszechmocny, Pan Zastępów dokona zagłady na całej ziemi.
----------------------------------------------------------------------------------------
henrykubik@gmx.com
http://www.zbawienie.com
https://www.youtube.com/thewordwatcher
https://www.youtube.com/HenryKubik
15th Styczeń 2016, 16:24
Właśnie ukończyłem mój nowy artykuł, który jest bardzo ważny i proszę by każdy z Was się z nim zapoznał.
Będzie to miłe zaskoczenie, jak i pokrzepienia dla Was
Artykuł przedstawia jak działa dzisiejsze internetowe chrześcijaństwo, oraz wyjaśnia przyczyny ostatnio częstych "załamań wiary" i wielkiego przygnębiania, z którym boryka się coraz więcej braci i sióstr.
Ponadto, rozwiązałem ostatecznie kwestię tego kim rzeczywiście jest Jezus Chrystus, nasz Król i jestem przekonany, że wielu z Was wielce się uraduje!
ZAPRASZAM!!!
Będzie to miłe zaskoczenie, jak i pokrzepienia dla Was
"Spór o Jezusa" - dowiedz się, kim On naprawdę jest!
https://obserwatorczasowkonca.wordpress.com/2016/01/15/spor-o-chrystusa-dowiedz-sie-kim-on-naprawde-jest/Artykuł przedstawia jak działa dzisiejsze internetowe chrześcijaństwo, oraz wyjaśnia przyczyny ostatnio częstych "załamań wiary" i wielkiego przygnębiania, z którym boryka się coraz więcej braci i sióstr.
Ponadto, rozwiązałem ostatecznie kwestię tego kim rzeczywiście jest Jezus Chrystus, nasz Król i jestem przekonany, że wielu z Was wielce się uraduje!
ZAPRASZAM!!!
15th Styczeń 2016, 17:14
Też właśnie bardzo niedawno pomyślałam o takim samym wniosku. Mimo to nadal uważam, że jest On Bogiem - nie Bogiem Ojcem oczywiście, lecz Bogiem Synem. Mogę dorzucić jeden werset ze ST, jest to dość ważne, bo uważam że ks. Henocha nie powinna być podstawą rozważań. Bóg zezwolił na to by była nieznana większości, dlatego uważam, że powinna być rozpatrywana ostrożniej niż pozostałe księgi. W tym przypadku możne potwiedzić to z ks. Daniela
Dan 7:9 A gdy patrzałem, postawiono trony i usiadł Sędziwy. Jego szata była biała jak śnieg, a włosy na głowie czyste jak wełna. Jego tron jak płomienie ogniste, a jego koła jak ogień płonący.
Dan 7:10 Ognista rzeka wypływała i wychodziła sprzed niego. Tysiąc tysięcy służyło mu, a dziesięć tysięcy razy dziesięć tysięcy stało przed nim; zasiadł sąd i otworzono księgi.
Dan 7:11 Potem, na dźwięk zuchwałych słów, które wypowiadał róg, spojrzałem i widziałem, jak zwierzę zostało zabite, jego ciało zniszczone i wrzucone do ognia na spalenie.
Dan 7:12 Również pozostałym zwierzętom odebrano ich władzę, a długość ich życia była ograniczona do pewnego okresu i czasu.
Dan 7:13 I widziałem w widzeniach nocnych: Oto na obłokach niebieskich przyszedł ktoś, podobny do Syna Człowieczego; doszedł do Sędziwego i stawiono go przed nim.
Dan 7:14 I dano mu władzę i chwałę, i królestwo, aby mu służyły wszystkie ludy, narody i języki, Jego władza - władzą wieczną, niezmienną, jego królestwo - niezniszczalne.
15th Styczeń 2016, 19:35
Myślę, że przedstawiłem temat w sposób nie budzący żadnych wątpliwości
Wnioski każdy musi wyciągnąć samodzielnie
Wnioski każdy musi wyciągnąć samodzielnie
15th Styczeń 2016, 23:16
Obserwatorze, problem w tym że nie wszyscy chcą wyciągać wnioski, wielu z nas ma strach przed Bogiem i woli się opierać na tym co sądzi większość. Są też i tacy jak na przykład Rafał Kudrański, którzy są głęboko przekonani że Isus jest Bogiem. Są również świadomi manipulatorzy, którzy celowo oddalają innych od prawdy. Dla mnie i dla innych Isus nie może być Bogiem ponieważ Bóg jest zupełnie kim innym i jest to w ogromnej większości zawarte w Słowie Bożym. Nie można pomijać tego co ty zawarłeś w swoim artykule i inni piszący na ten temat, przejść koło tego bez zastanowienia. Jak sięgnę wstecz przed całą aferą z tytułem w temacie: "Czy Jezus jest Bogiem?", i próbuję sobie przypomnieć co o tym sądziłem, to w zasadzie stwierdzam jedno : Zawsze uważałem że Syn i Ojciec to dwie różne osoby i że Bóg jest tylko jeden. TaK WIĘC TRWAM W TYM NADAL!. Jeśli Hugo uważa inaczej i ma swoją wizję jak to może być więc niech tak zostanie. Kiedyś dowiemy się prawdy.
16th Styczeń 2016, 00:55
Świetny artykuł Obserwatorze! Bardzo ładnie to wszystko ująłeś i doskonale udokumentowałeś.
Najważniejsze w twoim artykule jest to, że zachęcasz do osobistego badania i do opierania się na słowach Boga i Syna a nie na teoriach ludzkich i ludzkich, często faryzejskich dogmatach.
Twój artykuł otworzy oczy wielu uczciwym ale zawiedzionym religiami braciom i siostrom.
Właśnie teraz istniej pilna potrzeba kierowania innych do źródła wiedzy, czyli do Boga, zamiast do... nauczycieli.
Większość nie zdaje sobie sprawę z wielu bardzo oczywistych prawd zawartych w Biblii, ponieważ wszelką Prawdę religie przykrywają śmieciami fałszywych doktryn oraz naukami Pawła.
Najważniejsze w twoim artykule jest to, że zachęcasz do osobistego badania i do opierania się na słowach Boga i Syna a nie na teoriach ludzkich i ludzkich, często faryzejskich dogmatach.
Twój artykuł otworzy oczy wielu uczciwym ale zawiedzionym religiami braciom i siostrom.
Właśnie teraz istniej pilna potrzeba kierowania innych do źródła wiedzy, czyli do Boga, zamiast do... nauczycieli.
Większość nie zdaje sobie sprawę z wielu bardzo oczywistych prawd zawartych w Biblii, ponieważ wszelką Prawdę religie przykrywają śmieciami fałszywych doktryn oraz naukami Pawła.
Izajasza 10:(22) Bo, choćby twój lud, Izraelu, był tak liczny jak piasek morski, tylko resztka z niego się nawróci. Zagłada jest postanowiona zgodnie z pełnią sprawiedliwości. (23) Gdyż, jak jest postanowione, Wszechmocny, Pan Zastępów dokona zagłady na całej ziemi.
----------------------------------------------------------------------------------------
henrykubik@gmx.com
17th Styczeń 2016, 01:08
Rafał Kudrański postanowił wdać się w dyskusję u mnie na blogu w temacie powyżej..niektórzy zapewne znają jego sposób zachowania.
Na szczęście u mnie nie ma blokowania komentarzy i manipulowania dyskusją..a więc zapraszam chętnych
https://obserwatorczasowkonca.wordpress.com/2016/01/15/spor-o-chrystusa-dowiedz-sie-kim-on-naprawde-jest/#comments
Na szczęście u mnie nie ma blokowania komentarzy i manipulowania dyskusją..a więc zapraszam chętnych
https://obserwatorczasowkonca.wordpress.com/2016/01/15/spor-o-chrystusa-dowiedz-sie-kim-on-naprawde-jest/#comments
- Kasia
- Liczba postów : 1213
17th Styczeń 2016, 01:32
Kamil ,napisałeś coś takiego:
"Rafał..odpowiem krótko i treściwie, nie lejąc wody jak to Ty masz w zwyczaju.
Podstawowy błąd, który popełniacie, to brak zrozumienia, że Ojciec przekazał całą władzę swemu Synowi.
Najpierw Go wszystkiego nauczył, a a gdy Jezus idealnie wykonał powierzone od Ojca zadanie, oddając Mu swoje życie w ofierze za ludzkość, wtedy został wywyższony.
I dlatego pełni przed Ojcem Jego władzę, robiąc to samo co On.
Jest to proste i oczywiste, oraz odpowiada na wszystkie Twoje pytania na raz :"
Prosto ,zrozumiałe i na na temat
Widzę że dyskusja się dopiero zaczyna i już na samym początku Rafał komplikuje jak może.
Zazdroszczę ci cierpliwości i dyplomacji.
Byłoby pięknie gdyby pewnego razu Rafał tu wrócił ale jednak jest ta ciemna strona która go trzyma i zamyka mu oczy na zrozumieniu nie tyle co pewnych cytatów ale ogólnego przesłania biblijnego.
"Rafał..odpowiem krótko i treściwie, nie lejąc wody jak to Ty masz w zwyczaju.
Podstawowy błąd, który popełniacie, to brak zrozumienia, że Ojciec przekazał całą władzę swemu Synowi.
Najpierw Go wszystkiego nauczył, a a gdy Jezus idealnie wykonał powierzone od Ojca zadanie, oddając Mu swoje życie w ofierze za ludzkość, wtedy został wywyższony.
I dlatego pełni przed Ojcem Jego władzę, robiąc to samo co On.
Jest to proste i oczywiste, oraz odpowiada na wszystkie Twoje pytania na raz :"
Prosto ,zrozumiałe i na na temat
Widzę że dyskusja się dopiero zaczyna i już na samym początku Rafał komplikuje jak może.
Zazdroszczę ci cierpliwości i dyplomacji.
Byłoby pięknie gdyby pewnego razu Rafał tu wrócił ale jednak jest ta ciemna strona która go trzyma i zamyka mu oczy na zrozumieniu nie tyle co pewnych cytatów ale ogólnego przesłania biblijnego.
25th Luty 2016, 13:44
Bądź czujny i utwierdź, co jeszcze pozostało, a co bliskie jest śmierci; nie stwierdziłem bowiem, że uczynki twoje są doskonałe przed moim Bogiem.OJ 3:2 Czasami się zastanawiam dlaczego tak jest że można wielokrotnie czytać i się nie dostrzega prostoty słów. Ja tak miałem z tym wersetem do dzsiaj
29th Luty 2016, 15:59
Cześć wszystkim,
Od razu zaznaczam, że nie mam zamiaru nikogo prowokować.
Wczoraj dotarła do mnie ciekawa informacja, dotycząca "Palca Bożego".
Jest na tyle ciekawa, że postanowiłem się nią z Wami podzielić.
Chodzi o to, że w Biblii trzykrotnie opisana jest sytuacja pisania palcem:
Wyjścia 31:18
"I dał Pan Mojżeszowi dokonawszy mowy z nim na górze Synaj dwie tablice świadectwa, tablice kamienne, pisane palcem Bożym."
Daniela 5:23-24
"...a Boga, w którego ręku jest tchnienie twoje, i u którego są wszystkie drogi twoje, nie uczciłeś. Przetoż teraz od niego posłana jest ta część ręki, i pismo to wyrażone jest."
Jana 8:6
"A to mówili kusząc go, aby go mogli oskarżyć. A Jezus schyliwszy się na dół, pisał palcem na ziemi."
co o tym sądzicie?
dodatkowo ciekawym spostrzeżeniem jest też ten fragment:
Jeremiasza 17:13
"O nadziejo Izraelska, Panie! wszyscy, którzy cię opuszczają, niech będą zawstydzeni; którzy odstępują odemnie, niech na ziemi zapisani będą; albowiem opuścili źródło wód żywych, Pana."
Pasuje tu też rozmowa z Samarytanką, o wodzie żywej.
Od razu zaznaczam, że nie mam zamiaru nikogo prowokować.
Wczoraj dotarła do mnie ciekawa informacja, dotycząca "Palca Bożego".
Jest na tyle ciekawa, że postanowiłem się nią z Wami podzielić.
Chodzi o to, że w Biblii trzykrotnie opisana jest sytuacja pisania palcem:
Wyjścia 31:18
"I dał Pan Mojżeszowi dokonawszy mowy z nim na górze Synaj dwie tablice świadectwa, tablice kamienne, pisane palcem Bożym."
Daniela 5:23-24
"...a Boga, w którego ręku jest tchnienie twoje, i u którego są wszystkie drogi twoje, nie uczciłeś. Przetoż teraz od niego posłana jest ta część ręki, i pismo to wyrażone jest."
Jana 8:6
"A to mówili kusząc go, aby go mogli oskarżyć. A Jezus schyliwszy się na dół, pisał palcem na ziemi."
co o tym sądzicie?
dodatkowo ciekawym spostrzeżeniem jest też ten fragment:
Jeremiasza 17:13
"O nadziejo Izraelska, Panie! wszyscy, którzy cię opuszczają, niech będą zawstydzeni; którzy odstępują odemnie, niech na ziemi zapisani będą; albowiem opuścili źródło wód żywych, Pana."
Pasuje tu też rozmowa z Samarytanką, o wodzie żywej.
29th Luty 2016, 18:52
Pamiętajmy o tym, że Bóg nas testuje!
Ja podobnie jak Skiper uważam, że Isus jest Bogiem, synem Boga Ojca, ale teraz nie o tym będe pisać
Chciałam powiedzieć, że w tym wypadku chyba test zdaliśmy, bo temat nie doprowadził do jątrzenia i sporów. Temat jest taki, że nie widzę przeszkód żeby dowiedzieć się tego wkrótce z pierwszej ręki np. na pustyni.
Postawmy sobie pytanie, czy większy pożytek w królestwie będzie z osoby, która doszła do prawdy, czy z pokornej osoby?
Miałam ten post napisać w innym temacie, ale tu akurat był dobry przykład tego co chcę powiedzieć. Bądźmy pokorni wobec swojej wiedzy jak i wobec niewiedzy, bo na tym temacie wyszło, że przy tej samej wiedzy wyszło nam co innego. Może nawet takie było Boże założenie? Żeby sprawdzić, kto wykorzystuje swoją wiedzę np do pokazania swojej wyższości nad innymi? (to co obserwujemy w sektach, ja coś wiem, bo mi było objawione). Jeszcze chciałabym dodać, że wiele historii biblijnych było dla mnie niezrozumiałe, jednak sporą część z nich zrozumiałam kiedy patrzyłam przez pryzmat okazania pokory. Wtedy okazało się, że te historie maja wspólny mianownik, którym jest okazanie pokory lub przekory. Właśnie pod tym kątem są dobrane. A nawet uważam, ze pokora w wielu sytuacjach może być ponad prawem.
Ja podobnie jak Skiper uważam, że Isus jest Bogiem, synem Boga Ojca, ale teraz nie o tym będe pisać
Chciałam powiedzieć, że w tym wypadku chyba test zdaliśmy, bo temat nie doprowadził do jątrzenia i sporów. Temat jest taki, że nie widzę przeszkód żeby dowiedzieć się tego wkrótce z pierwszej ręki np. na pustyni.
Postawmy sobie pytanie, czy większy pożytek w królestwie będzie z osoby, która doszła do prawdy, czy z pokornej osoby?
Miałam ten post napisać w innym temacie, ale tu akurat był dobry przykład tego co chcę powiedzieć. Bądźmy pokorni wobec swojej wiedzy jak i wobec niewiedzy, bo na tym temacie wyszło, że przy tej samej wiedzy wyszło nam co innego. Może nawet takie było Boże założenie? Żeby sprawdzić, kto wykorzystuje swoją wiedzę np do pokazania swojej wyższości nad innymi? (to co obserwujemy w sektach, ja coś wiem, bo mi było objawione). Jeszcze chciałabym dodać, że wiele historii biblijnych było dla mnie niezrozumiałe, jednak sporą część z nich zrozumiałam kiedy patrzyłam przez pryzmat okazania pokory. Wtedy okazało się, że te historie maja wspólny mianownik, którym jest okazanie pokory lub przekory. Właśnie pod tym kątem są dobrane. A nawet uważam, ze pokora w wielu sytuacjach może być ponad prawem.
29th Luty 2016, 19:51
Jak dla mnie Skiper to nie ma to związku. "Palec Boży" to jedno, w sensie alegorycznym, inne znaczenie ma to że Chrystus schylił się i coś pisał palcem po piachu. Dlaczego pisał nie wiemy. To samo tyczy: "źródła żywej wody Pana". Nie wiemy czym ono jest, najprawdopodobniej to alegoria mówiąca że wody żywe to wszelkie stworzenie żywe a źródłem stworzenia jest oczywiście Stwórca.Kiedy Chrystus mówił Samarytance przy studni że da jej wody żywej po której nigdy pragnąć nie będzie to znowu chodzi o alegorie : nowe życie w królestwie Boga jest ową wodą, a Syn Boży jest źródłem owego nowego życia Izraela.
Podobna sytuacja z słowem, które stało się ciałem. Chrystus jako obietnica dana przez Boga staje się rzeczywistością czyli ciałem. Ja to tak rozumiem, wiem że wielu uważa to dowód że słowo które było u Boga i Bogiem było słowo nagle staje się ciałem. Problem w tym że to są już tajemnice których nie da się rozsądzić na podstawie tylko wersetów. Musimy uznać że to tajemnica nieba, która w przyszłości będzie nam dana. Tak naprawdę uważam to za sprawy nieistotne w całym procesie zbawienia każdego człowieka. Bóg wie że wiemy tyle co zjemy, Słowo Boga jest pomocne do nauki ale również jest wielkim sitem dla nas, naszej pokory, prawdziwej wiary, prawdziwych intencji. Więc albo się uniżymy jak pisze Hugo i ma rację, albo będziemy co raz bardziej przypominać faryzeuszy, którzy nie mieli nic innego do roboty jak udowadnianie ciemnemu ludowi że nie znają pism.
Podobna sytuacja z słowem, które stało się ciałem. Chrystus jako obietnica dana przez Boga staje się rzeczywistością czyli ciałem. Ja to tak rozumiem, wiem że wielu uważa to dowód że słowo które było u Boga i Bogiem było słowo nagle staje się ciałem. Problem w tym że to są już tajemnice których nie da się rozsądzić na podstawie tylko wersetów. Musimy uznać że to tajemnica nieba, która w przyszłości będzie nam dana. Tak naprawdę uważam to za sprawy nieistotne w całym procesie zbawienia każdego człowieka. Bóg wie że wiemy tyle co zjemy, Słowo Boga jest pomocne do nauki ale również jest wielkim sitem dla nas, naszej pokory, prawdziwej wiary, prawdziwych intencji. Więc albo się uniżymy jak pisze Hugo i ma rację, albo będziemy co raz bardziej przypominać faryzeuszy, którzy nie mieli nic innego do roboty jak udowadnianie ciemnemu ludowi że nie znają pism.
29th Luty 2016, 20:38
Moim zdaniem Chrystus pisał w tym momencie palcem po piasku.. aby zagiąć wszelkich faryzeuszy.. wyobraźcie sobie sytuacje w której wiele ludzi jest przed nim czekając na jego opinie ( faryzeusze czekali na jego błąd) a on w prostych słowach wytrącił im jakikolwiek kontrargument a w dodatku zrobił coś tak nieoczekiwanego i zarazem szokującego.. po prostu zignorował ich zaczynając pisać po ziemi Wszyscy musieli stać zdębiali od jego mądrości oraz zachowania.. przez co nic po nich nie zostało i musieli odejść .
Chrystus po prostu " zaorał " faryzeuszy a potem zignorował
Jana 8 napisał:
(7) A gdy go nie przestawali pytać, podniósł się i rzekł do nich: Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamieniem.
( I znowu schyliwszy się, pisał po ziemi.
(9) A gdy oni to usłyszeli i sumienie ich ruszyło, wychodzili jedne po drugim, poczynając od najstarszych, i pozostał Isus sam i owa kobieta pośrodku.
(10) A Isus podniósłszy się i nie widząc nikogo, tylko kobietę, rzekł jej: Kobieto! Gdzież są ci, co cię oskarżali? Nikt cię nie potępił?
(11) A ona odpowiedziała: Nikt, Panie! Wtedy rzekł Isus: I Ja cię nie potępiam: Idź i odtąd już nie grzesz.
Chrystus po prostu " zaorał " faryzeuszy a potem zignorował
1st Marzec 2016, 08:23
Poza tym, jeśli patrzeć na analogię jaką wysunął Skiper to...
..synowie bardzo często naśladują swych ojców, a wszyscy wiem, że Jezus jest najdoskonalszym przykładem posłusznego Syna pełniącego Wolę Ojca
..synowie bardzo często naśladują swych ojców, a wszyscy wiem, że Jezus jest najdoskonalszym przykładem posłusznego Syna pełniącego Wolę Ojca
- Gregor
- Liczba postów : 223
1st Marzec 2016, 10:48
.
1st Marzec 2016, 14:31
Widzę że temat nadal żyję. Moim zdaniem Jest jeden Bóg Ojciec . Ja nie neguję pism czytam w prostocie bez owijania w zawiłe zagadki tak czytam i tak rozumiem Zgodnie z zaleceniem Isusa, modlić należy się bezpośrednio do Ojca, w imieniu Isua:„A w owym dniu o nic mnie pytać nie będziecie. Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: O cokolwiek byście prosili Ojca w imieniu moim, da wam. Dotąd o nic nie prosiliście w imieniu moim; proście, a weźmiecie, aby radość wasza była zupełna. (…) Owego dnia w imieniu moim prosić będziecie, a nie mówię wam, że Ja prosić będę Ojca za was” (Jan.16:23-24,26). Sam prosić siebie przecież nie będzie. Zalecenie takie jest zgodne z Biblijnym opisem świata, zgodnie z którym Bóg jest stwórcą wszystkiego (Mal. 2:10, 1 Kor. 8:6) a Isus jest jedynym pośrednikiem, przez którego możliwy jest dostęp człowieka do Boga (1 Tym. 2:5). W związku z tym, cześć, chwała i dziękczynienie należne jest Bogu jedynemu, jako spełnienie pierwszego przykazania (2 Moj. 20:3), zaś wszelkie prośby do Niego mają być przez wierzących zanoszone w imieniu Isusa (Jan. 16:23-24,26).Podsumowując: zgodnie z poleceniem Isusa , powinniśmy modlić się wprost do Ojca (Mat. 6:9), a dzięki temu będziemy mogli wielbić Go w duchu i w prawdzie (Jan 4:23) . Tak ja to widzę i tak to wychodzi z mojego serducha jeśli ja się mylę to ja już nic nie wiem Ale Bóg przecież mienie nie ukaże za to że słuchałem słów jego Syna. Było by to bardzo moim zdaniem nie logiczne i niesprawiedliwe.
1st Marzec 2016, 14:54
Widzę spore rozbieżności pomiędzy Ewangelią Jana a ST. W ST także są pewne rozbieżności.
Dlatego niemal zawsze stawiam na Stary Testament i na Prawo, ponieważ Isus je w pełni potwierdził.
I najważniejsza kwestia.
Isus jest Synem Bożym co czyni go po Ojcu także Bogiem.
Ale Bóg sobie zastrzegł tytuł Boga tylko i wyłącznie dla siebie i nie wolno nam czcić kogokolwiek innego poza Bogiem, Stwórcą wszystkiego.
10 Przykazań doczekało się Arki Przymierza oraz Świątyni z najświętszym Przybytkiem, gdzie przebywała Arka.
I dlatego nic nie powinno zachwiać naszego wyłącznego oddania Ojcu, Bogu Wszechmogącemu.
Wielbimy Chrystusa jako Króla a Boga wielbimy jako Boga.
Na inną opcję Bóg nam nie pozwala!
Dlatego niemal zawsze stawiam na Stary Testament i na Prawo, ponieważ Isus je w pełni potwierdził.
I najważniejsza kwestia.
Isus jest Synem Bożym co czyni go po Ojcu także Bogiem.
Ale Bóg sobie zastrzegł tytuł Boga tylko i wyłącznie dla siebie i nie wolno nam czcić kogokolwiek innego poza Bogiem, Stwórcą wszystkiego.
10 Przykazań doczekało się Arki Przymierza oraz Świątyni z najświętszym Przybytkiem, gdzie przebywała Arka.
I dlatego nic nie powinno zachwiać naszego wyłącznego oddania Ojcu, Bogu Wszechmogącemu.
Wielbimy Chrystusa jako Króla a Boga wielbimy jako Boga.
Na inną opcję Bóg nam nie pozwala!
henrykubik@gmx.com
- efraimita
- Liczba postów : 292
1st Marzec 2016, 18:47
myślę że słowa Boga zawsze rozwiewają wątpliwości
Bóg drugi raz osobiście potwierdza że Jezus jest jego synem (pierwszy raz przy chrzcie) jego umiłowanym synem czyli tym któremu najbardziej ufa i którego najbardziej umiłował i każe Go słuchać, nic nie wspomina o szczególnym oddawaniu mu chwały, ale każe Go słuchać czyli robić to co nam rozkaże. Czyli ustanawia go królem nad nami.
Mt 17
(1) A po sześciu dniach bierze z sobą Isus Piotra i Jakuba, i Jana, brata jego, i prowadzi ich na wysoką górę na osobność.
(2) I został przemieniony przed nimi, i zajaśniało oblicze jego jak słońce, a szaty jego stały się białe jak światło.
(3) I oto ukazali się im: Mojżesz i Eliasz, którzy z nim rozmawiali.
(4) Na to odezwał się Piotr i rzekł do Isusa: Panie! Dobrze nam tu być i jeśli chcesz, rozbiję tu trzy namioty: dla ciebie jeden, dla Mojżesza jeden i dla Eliasza jeden.
(5) Gdy on jeszcze mówił, oto obłok jasny okrył ich i oto rozległ się głos z obłoku: Ten jest Syn mój umiłowany, którego sobie upodobałem, jego słuchajcie!
(6) A gdy to usłyszeli uczniowie, upadli na twarz swoją i zatrwożyli się bardzo.
(7) I przystąpił Isus, i dotknął się ich, i rzekł: Wstańcie i nie lękajcie się!
(8 ) A podniósłszy oczy swe, nikogo nie widzieli, tylko Isusa samego.
Bóg drugi raz osobiście potwierdza że Jezus jest jego synem (pierwszy raz przy chrzcie) jego umiłowanym synem czyli tym któremu najbardziej ufa i którego najbardziej umiłował i każe Go słuchać, nic nie wspomina o szczególnym oddawaniu mu chwały, ale każe Go słuchać czyli robić to co nam rozkaże. Czyli ustanawia go królem nad nami.
Pozwolenia na tym forum: