Cudowne wybawienie ludu Bożego
+29
Iraeneus
efraimita
Edwedere
Kowalski
Andrzej
Liksar
Zwykły
Gregor
Marysia87
Skiper
Mutu
Jacek86
Szymon
Milosc
Arkadia
lusia
Olo
walirlan
Rafal81
Takeshi
Hugo
Bushi
anileve
polskapaw
Obserwator
levrone55
Kasia
Cyryl
Henry Kubik
33 posters
Re: Cudowne wybawienie ludu Bożego
5th Luty 2016, 09:01
Liksar wrzucił w naszym temacie zapowiedzi z Malachiasza, które przykuły wczoraj moją uwagę.
I jeszcze to...
I to...
Głowiłem się nad tym po powrocie z pracy, ale zostałem naprowadzony na pewien blog ekipy odrzucającej NT i naszego Króla Isusa.
http://szukacboga.blogspot.com/2016/01/prorok-eliasz-tiszbita.html
Jak się okazało, pilnie śledzą każdy nasz ruch..strasznie nas hejtują, ale pozdrawiam Was przy okazji Kochani!
Artykuł, na który wpadłem przedstawia osobę proroka Eliasza i stał mi się bardzo pomocnym w rozwiązaniu mych rozmyślań na temat wyżej przedstawionych zapowiedzi.
Autor artykułu przytoczył powyższe wersety z Septuaginty..zobaczmy:
Tutaj akurat Nowa Biblia Gdańska
Dalej mamy ciekawą zapowiedź z Ks.Syracha
Zaobaczmy jeszcze co w Septuagincie mówi o Eliaszu Izajasz:
Skąd znamy te słowa???
Sprawdźmy!
Zobaczmy co mówi o Janie Chrystus:
Nasi przyjaciele, którzy gardzą Chrystusem nie rozumieją prostego faktu, który już wyjaśniam!
Jak wiemy, proroctwa są ponadczasowe, a wydarzenia, które zapowiadają powtarzają się w historii.
Prorocy zapowiadali przyjście Mesjasza, którego miał poprzedzić Eliasz, prostujący przed Nim ścieżki.
Wszyscy dobrze znali te proroctwa! Szatan również dobrze je znał i kiedy Jezus przyszedł ze swoją misją od Ojca, wydarzenia z proroctw spełniły się dokładnie!
Jan Chrzciciel, który był Eliaszem mimo, że nie przyznawał się do tego, ponieważ miał do odegrania nieco inną rolę niż w starożytności i zapewne chodziło o to, by szatan nie próbował go zgładzić, był tym, który zapowiedział i ochrzcił Isusa.
Proroctwa wypełniły się i stało się to elementem wywrotowym dla planu szatana, który myślał, że to już jest czas ostateczny, a Chrystus przyszedł, by zjednoczyć Izrael i ustanowić Królestwo Boże.
Szatan zrobił się w bambuko, gdyż nie rozumiał i nie przewidział, że najpierw musi zostać złożona ofiara z Syna Bożego za grzech całej ludzkości!
Diabeł w ogóle nie wpadł na to, że Bóg ma plan dla całego rodzaju ludzkiego, a nie tylko dla Ludu Bożego!
Postanowił więc zabić Isusa i tym samym przyczynił się do kompletnego wypełnienia proroctw!!
Proste jak konstrukcja czołgu T55
Cóż zatem dalej??
Ano mamy czasy końca i wszystkie proroctwa spełnią się powtórnie!!
Nie zastanawialiście się może, co musi się stać, by nasi Rodacy, w końcu zaczęli coś rozumować i odwracać się od swych grzechów??
Wczoraj Skiper pytał o to, jak rozmawiać z katolikami ze swej rodziny.
Wielu z Was stwierdziło, że jest to rzucanie grochem o ścianę! Polacy mają tak twarde karki, że nie pogadasz.
Za nic mają Słowo Boże i wolą hańbę i niż Ptawdę tak, jak to jest opisane w Prorokach!! Czyż nie??
Tak więc możemy się spodziewać, że przed ponownym przyjściem Chrystusa pojawi się wśród nas Eliasz, który przemówi Ludowi Bożemu do rozumu i sprawi, że zacznie nawracać się do Boga i uzna swoje przewinienia!
Będzie miał on bardzo dużą siłe przebicia i wielu zrozumie na czym polega nasz bład..to jest to o czym wspominał również Henry!
Tak sobie nawet myślałem, że skoro Eliasz, Jan jak i Isus musieli narodzić się z niewiasty, a nie że zstąpili sobie z nieba, tak i może być w dzisiejszych czasach. Możliwe, że Eliasz już się narodził i chodzi po ziemi.
Oczywiście to tylko mój domysł. Mamy czasy końca i wszystki będzie się dziać szybciej niż w przeszłości, także możliwe, że Eliasz zostanie przysłany osobiście bezpośrednio od Boga.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem Wam nieco ten temat
Malachiasza 3
(1) Oto Ja posyłam mojego anioła, aby mi przygotował drogę przede mną. Potem nagle przyjdzie do swej świątyni Pan, którego oczekujecie, to jest anioł przymierza, którego pragniecie. Zaiste, on przyjdzie - mówi Pan Zastępów
I jeszcze to...
Malachiasza 3
(23) Oto Ja poślę wam proroka Eliasza, zanim przyjdzie wielki i straszny dzień Pana,
I to...
Malachiasza 3
(24) I zwróci serca ojców ku synom, a serca synów ku ich ojcom, abym, gdy przyjdę, nie obłożył ziemi klątwą.
Głowiłem się nad tym po powrocie z pracy, ale zostałem naprowadzony na pewien blog ekipy odrzucającej NT i naszego Króla Isusa.
http://szukacboga.blogspot.com/2016/01/prorok-eliasz-tiszbita.html
Jak się okazało, pilnie śledzą każdy nasz ruch..strasznie nas hejtują, ale pozdrawiam Was przy okazji Kochani!
Artykuł, na który wpadłem przedstawia osobę proroka Eliasza i stał mi się bardzo pomocnym w rozwiązaniu mych rozmyślań na temat wyżej przedstawionych zapowiedzi.
Autor artykułu przytoczył powyższe wersety z Septuaginty..zobaczmy:
(Sept) Malachiasza 3
“Oto ja wyślę mojego anioła (w Tanach jest posła Mojego). On sprawdzi drogę przede mną.
Pan bowiem, którego oczekujecie, przybędzie niespodzianie do swojej świątyni. Wysłannik Przymierza, za którym tęsknicie. Oto już nadchodzi- mówi pan, Wszechwładca. Ale kto wytrwa w dniu Jego przyjścia? Kto się ostoi przy Jego objawieniu się?
Tutaj akurat Nowa Biblia Gdańska
(NBG) Mal 3
"Oto posyłam Mojego posła, by utorował drogę przede Mną.Niespodziewanie, do swojego Przybytku przybędzie Pan, którego pragniecie, bo oto nadchodzi poseł Przymierza, którego pożądacie – mówi WIEKUISTY Zastępów."
Dalej mamy ciekawą zapowiedź z Ks.Syracha
(Sept) Syracha 48:
1. “I powstał Eliasz, prorok jak ogień, a jego słowo płonęło jak pochodnia.
10. Ty jesteś wyznaczony na odpowiednią chwilę w porze karania, by ukoić gniew, nim wybuchnie, by serce ojca skierować do syna i umocnić pokolenie Jakuba.
Zaobaczmy jeszcze co w Septuagincie mówi o Eliaszu Izajasz:
(Sept) Iz 40
"'Pocieszcie, pocieszcie mój lud’ – mówi Bóg. 'Przemówcie kapłani do serca Jeruzalem; dodajcie mu otuchy. Jego bowiem upokorzenie dopełniło się; jego grzech został odpuszczony. Przyjęło ono z ręki Pana podwójną zapłatę za swe uchybienia'. Oto głos nawołującego na pustkowiu: ‘Przygotujcie drogę Panu, wyrównajcie ścieżki naszemu Bogu.
Skąd znamy te słowa???
Sprawdźmy!
Jana 1:19-23
19 Takie jest świadectwo Jana. Gdy Żydzi wysłali do niego z Jerozolimy kapłanów i lewitów z zapytaniem: «Kto ty jesteś?»,
20 on wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: «Ja nie jestem Mesjaszem».
21 Zapytali go: «Cóż zatem? Czy jesteś Eliaszem?» Odrzekł: «Nie jestem». «Czy ty jesteś prorokiem?» Odparł: «Nie!»
22 Powiedzieli mu więc: «Kim jesteś, abyśmy mogli dać odpowiedź tym, którzy nas wysłali? Co mówisz sam o sobie?»
23 Odpowiedział: «Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską , jak powiedział prorok Izajasz»
Zobaczmy co mówi o Janie Chrystus:
Mateusza 11:7-15
7 Gdy oni odchodzili, Jezus zaczął mówić do tłumów o Janie: «Coście wyszli oglądać na pustyni? Trzcinę kołyszącą się na wietrze?
8 Ale coście wyszli zobaczyć? Człowieka w miękkie szaty ubranego? Oto w domach królewskich są ci, którzy miękkie szaty noszą.
9 Po coście więc wyszli? Proroka zobaczyć? Tak, powiadam wam, nawet więcej niż proroka.
10 On jest tym, o którym napisano: Oto Ja posyłam mego wysłańca przed Tobą, aby Ci przygotował drogę.
11 Zaprawdę, powiadam wam: Między narodzonymi z niewiast nie powstał większy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim większy jest niż on.
12 A od czasu Jana Chrzciciela aż dotąd królestwo niebieskie doznaje gwałtu i ludzie gwałtowni zdobywają je.
13 Wszyscy bowiem Prorocy i Prawo prorokowali aż do Jana.
14 A jeśli chcecie przyjąć, to on jest Eliaszem, który ma przyjść.
15 Kto ma uszy, niechaj słucha!
Nasi przyjaciele, którzy gardzą Chrystusem nie rozumieją prostego faktu, który już wyjaśniam!
Jak wiemy, proroctwa są ponadczasowe, a wydarzenia, które zapowiadają powtarzają się w historii.
Prorocy zapowiadali przyjście Mesjasza, którego miał poprzedzić Eliasz, prostujący przed Nim ścieżki.
Wszyscy dobrze znali te proroctwa! Szatan również dobrze je znał i kiedy Jezus przyszedł ze swoją misją od Ojca, wydarzenia z proroctw spełniły się dokładnie!
Jan Chrzciciel, który był Eliaszem mimo, że nie przyznawał się do tego, ponieważ miał do odegrania nieco inną rolę niż w starożytności i zapewne chodziło o to, by szatan nie próbował go zgładzić, był tym, który zapowiedział i ochrzcił Isusa.
Proroctwa wypełniły się i stało się to elementem wywrotowym dla planu szatana, który myślał, że to już jest czas ostateczny, a Chrystus przyszedł, by zjednoczyć Izrael i ustanowić Królestwo Boże.
Szatan zrobił się w bambuko, gdyż nie rozumiał i nie przewidział, że najpierw musi zostać złożona ofiara z Syna Bożego za grzech całej ludzkości!
Diabeł w ogóle nie wpadł na to, że Bóg ma plan dla całego rodzaju ludzkiego, a nie tylko dla Ludu Bożego!
Postanowił więc zabić Isusa i tym samym przyczynił się do kompletnego wypełnienia proroctw!!
Proste jak konstrukcja czołgu T55
Cóż zatem dalej??
Ano mamy czasy końca i wszystkie proroctwa spełnią się powtórnie!!
Nie zastanawialiście się może, co musi się stać, by nasi Rodacy, w końcu zaczęli coś rozumować i odwracać się od swych grzechów??
Wczoraj Skiper pytał o to, jak rozmawiać z katolikami ze swej rodziny.
Wielu z Was stwierdziło, że jest to rzucanie grochem o ścianę! Polacy mają tak twarde karki, że nie pogadasz.
Za nic mają Słowo Boże i wolą hańbę i niż Ptawdę tak, jak to jest opisane w Prorokach!! Czyż nie??
Tak więc możemy się spodziewać, że przed ponownym przyjściem Chrystusa pojawi się wśród nas Eliasz, który przemówi Ludowi Bożemu do rozumu i sprawi, że zacznie nawracać się do Boga i uzna swoje przewinienia!
Będzie miał on bardzo dużą siłe przebicia i wielu zrozumie na czym polega nasz bład..to jest to o czym wspominał również Henry!
Tak sobie nawet myślałem, że skoro Eliasz, Jan jak i Isus musieli narodzić się z niewiasty, a nie że zstąpili sobie z nieba, tak i może być w dzisiejszych czasach. Możliwe, że Eliasz już się narodził i chodzi po ziemi.
Oczywiście to tylko mój domysł. Mamy czasy końca i wszystki będzie się dziać szybciej niż w przeszłości, także możliwe, że Eliasz zostanie przysłany osobiście bezpośrednio od Boga.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem Wam nieco ten temat
- efraimita
- Liczba postów : 292
5th Luty 2016, 18:59
To wydaje mi się, że łączy się z tematem znaku dla nas. Z opisu, który już przytaczalismy można również wywnioskować że będzie to osoba z wielkim charyzmatem od Boga. Będzie to ktoś "z pnia Jessego" (pokolenia Dawida) czyli zauważmy, że w jakiś sposób będą też ujawnione nasze rodowody!!! Będzie ujawniony Efraim i Juda. Koniecznie będzie musiała minąć zazdrość Efraima względem Judy. Wiec wyjdą na jaw te zaszłości i znikną. Pomoc Boga i wprowadzenie nas do Jerozolimy, będzie z kolei wielkim znakiem dla ludzkości i wtedy się zacznie
5th Luty 2016, 19:05
Czyli Eliaszem może być jakiś Polak??? Pytanie czy będzie musiał się ukrywać jak Jan czy będzie o nim głośno?? Warto analizować wiadomości pod tym kątem!
- Kasia
- Liczba postów : 1213
5th Luty 2016, 23:53
Może być Polak i nie musi.
Na pewno bedzie mówił językami .
Jest mnóstwo naszych sióstr czy braci którzy zostali wywiezieni za granicę lub tam się urodzili i ich znajomość języków słowiańskich jest znikoma.
Sama nie chciałabym słuchać prawdziwego proroka np.po czesku.
W każdym razie ten ktoś będzie miał nie tyle co doskonałą wiedzę biblijną lecz bezpośrednią wiedzę od Boga.
Z pewnością nam nie umknie.
Na pewno bedzie mówił językami .
Jest mnóstwo naszych sióstr czy braci którzy zostali wywiezieni za granicę lub tam się urodzili i ich znajomość języków słowiańskich jest znikoma.
Sama nie chciałabym słuchać prawdziwego proroka np.po czesku.
W każdym razie ten ktoś będzie miał nie tyle co doskonałą wiedzę biblijną lecz bezpośrednią wiedzę od Boga.
Z pewnością nam nie umknie.
6th Luty 2016, 01:19
Poczytałem komentarze na tym forum...
http://szukacboga.blogspot.com.au/2016/01/prorok-eliasz-tiszbita.html?showComment=1454652658825&m=1#c7359910558404209726
Odnośnie Isusa Chrystusa... nie mogę się z tym zgodzić i unieważnić Chrystusa. Sam 'apostoł' Paweł jest co prawda fałszywym świadkiem, ale fałszywie świadczył o... apostołach Baranka. Czyli istnieli także. Bez nauk Chrystusa nie byłoby Pawła!
Gdyby Chrystus był postacią wymyśloną, jak wielu to sugeruje, nikt na świecie nie pałałby miłością oraz nienawiścią do Niego.
Dokładnie, tak jak On to zapowiadał.
Cały ruch chrześcijański powstał z powodu Isusa Chrystusa i Paweł pisał z powodu Chrystusa.
Zmieniono Mu imię z Isusa na Jezus. I przyczyna - zwłaszcza teraz jest bardzo oczywista. Chrystus i Jozue nosili to samo imię! ISUS!
Jozue (ISUS) wprowadził Lud Boży do Ziemi Obiecanej i ISUS Chrystus ma takie samo zadanie.
Zwróćmy uwagę na dwa etapy naszego uwolnienia.
1. Wyjście i zwycięstwo nad nasieniem węża - najprawdopodobniej w sposób podobny, w jaki Bóg to zrobił, ale w jeszcze bardziej niezwykły sposób i na oczach całego świata. Z Egiptu były plagi oraz wyjście przez Morze Czerwone, śmierć pierworodnych czyli totalne zwycięstwo nad nasieniem węża.
Wszystkie ludy w czasach Exodusu jedynie słyszały o wyprowadzeniu Izraela z niewoli Egiptu.
Dzisiaj świat będzie to widział w panoramie, w kolorze na wszystkich możliwych ekranach TV czy komputerowych.
2. Wejście do Ziemi Obiecanej po 3.5 rocznym pobycie na pustyni. Wiele wskazuje, że wkroczy i wprowadzi nas Isus/Chrystus/Jozue
Dlatego właśnie zamieniono imiona jednego i drugiego, abyśmy sobie nie skojarzyli imion i wydarzeń, które proroczo zapowiadają tryumfalne wkroczenie Izraela na teren Kanaanu/Ziemi Obiecanej.
Jeżeli rozpoznamy różnicę pomiędzy wyjściem z pomiędzy nasienia węża ('Egipcjan') a wejściem do Ziemi Obiecanej, to zrozumiemy pewne postacie. Daniel mówi nam o księciu Michale jako orędowniku Ludu Bożego, który nas wyzwoli. Dalej mamy o Eliaszu, mamy także dwóch świadków z Objawienia, a których jeden może być Eliaszem.
Mamy więc sporo informacji odkrytych ale niektóre pozostają nadal w ukryciu, dlatego Bóg oraz Syn nakazują czuwanie, bo nie znamy dnia ani godziny.
Z powodu braku dokładnego zrozumienia pewnych małych szczegółów, które w chwili obecnej nie są istotne i niczego nie zmieniają.
Wiemy także, że ST w księgach prorockich także są pewne nieścisłości i próby zmian proroctw przez szatana.
Wynika z tego jedno - o wszystkim będziemy dokładnie poinformowani przez autoryzowane przez Boga osoby - księcia Michała lub samego Chrystusa. Być może będzie to także prorok Eliasz.
Ale jedna bardzo ważna przestroga - Osoby autoryzowane będą musiały posiadać w wielkim stopniu moc Bożą, jaką posiadał także Eliasz.
Takich osób dzisiaj nie znamy, ale są osoby, które bez Bożego upoważnienia wydają sądy nad nami.
Nam tego nie wolno robić. Jedyne co nam wolno to wskazywać drogę do Biblii i przedstawiać nasze jej zrozumienie. Mamy także prawo izolowania się od tych, którzy nas z nienawiścią atakują, a takich jest wielu i nadal ich przybywa i będzie nadal przybywać.
http://szukacboga.blogspot.com.au/2016/01/prorok-eliasz-tiszbita.html?showComment=1454652658825&m=1#c7359910558404209726
Odnośnie Isusa Chrystusa... nie mogę się z tym zgodzić i unieważnić Chrystusa. Sam 'apostoł' Paweł jest co prawda fałszywym świadkiem, ale fałszywie świadczył o... apostołach Baranka. Czyli istnieli także. Bez nauk Chrystusa nie byłoby Pawła!
Gdyby Chrystus był postacią wymyśloną, jak wielu to sugeruje, nikt na świecie nie pałałby miłością oraz nienawiścią do Niego.
Dokładnie, tak jak On to zapowiadał.
Cały ruch chrześcijański powstał z powodu Isusa Chrystusa i Paweł pisał z powodu Chrystusa.
Zmieniono Mu imię z Isusa na Jezus. I przyczyna - zwłaszcza teraz jest bardzo oczywista. Chrystus i Jozue nosili to samo imię! ISUS!
Jozue (ISUS) wprowadził Lud Boży do Ziemi Obiecanej i ISUS Chrystus ma takie samo zadanie.
Zwróćmy uwagę na dwa etapy naszego uwolnienia.
1. Wyjście i zwycięstwo nad nasieniem węża - najprawdopodobniej w sposób podobny, w jaki Bóg to zrobił, ale w jeszcze bardziej niezwykły sposób i na oczach całego świata. Z Egiptu były plagi oraz wyjście przez Morze Czerwone, śmierć pierworodnych czyli totalne zwycięstwo nad nasieniem węża.
Wszystkie ludy w czasach Exodusu jedynie słyszały o wyprowadzeniu Izraela z niewoli Egiptu.
Dzisiaj świat będzie to widział w panoramie, w kolorze na wszystkich możliwych ekranach TV czy komputerowych.
2. Wejście do Ziemi Obiecanej po 3.5 rocznym pobycie na pustyni. Wiele wskazuje, że wkroczy i wprowadzi nas Isus/Chrystus/Jozue
Dlatego właśnie zamieniono imiona jednego i drugiego, abyśmy sobie nie skojarzyli imion i wydarzeń, które proroczo zapowiadają tryumfalne wkroczenie Izraela na teren Kanaanu/Ziemi Obiecanej.
Jeżeli rozpoznamy różnicę pomiędzy wyjściem z pomiędzy nasienia węża ('Egipcjan') a wejściem do Ziemi Obiecanej, to zrozumiemy pewne postacie. Daniel mówi nam o księciu Michale jako orędowniku Ludu Bożego, który nas wyzwoli. Dalej mamy o Eliaszu, mamy także dwóch świadków z Objawienia, a których jeden może być Eliaszem.
Mamy więc sporo informacji odkrytych ale niektóre pozostają nadal w ukryciu, dlatego Bóg oraz Syn nakazują czuwanie, bo nie znamy dnia ani godziny.
Z powodu braku dokładnego zrozumienia pewnych małych szczegółów, które w chwili obecnej nie są istotne i niczego nie zmieniają.
Wiemy także, że ST w księgach prorockich także są pewne nieścisłości i próby zmian proroctw przez szatana.
Wynika z tego jedno - o wszystkim będziemy dokładnie poinformowani przez autoryzowane przez Boga osoby - księcia Michała lub samego Chrystusa. Być może będzie to także prorok Eliasz.
Ale jedna bardzo ważna przestroga - Osoby autoryzowane będą musiały posiadać w wielkim stopniu moc Bożą, jaką posiadał także Eliasz.
Takich osób dzisiaj nie znamy, ale są osoby, które bez Bożego upoważnienia wydają sądy nad nami.
Nam tego nie wolno robić. Jedyne co nam wolno to wskazywać drogę do Biblii i przedstawiać nasze jej zrozumienie. Mamy także prawo izolowania się od tych, którzy nas z nienawiścią atakują, a takich jest wielu i nadal ich przybywa i będzie nadal przybywać.
Izajasza 10:(22) Bo, choćby twój lud, Izraelu, był tak liczny jak piasek morski, tylko resztka z niego się nawróci. Zagłada jest postanowiona zgodnie z pełnią sprawiedliwości. (23) Gdyż, jak jest postanowione, Wszechmocny, Pan Zastępów dokona zagłady na całej ziemi.
----------------------------------------------------------------------------------------
henrykubik@gmx.com
http://www.zbawienie.com
https://www.youtube.com/thewordwatcher
https://www.youtube.com/HenryKubik
6th Luty 2016, 01:20
Jeśli pojawi się Eliasz i będzie przekazywał słowa Boże to choćby pisał po Chińsku rozpoznamy to Słowo. Eliasz również będzie czynił Boże znaki, i te również rozpoznamy.
Jak przyjdzie fałszywy prorok, to jeśli nawet będzie mówił do nas po polsku rozpoznamy fałsz. Jeśli będzie czynił cuda, i te rozpoznamy od kogo przychodzą i co oznaczają. Jeśli będziemy słuchać uchem a nie brzuchem, zachowamy serce mięsiste i nie zatwardzimy go to owego czasu, nikt nas nie oszuka i nie damy się nabrać.
Roztropni będą mieć poznanie i nie poprzez wersety ale przez serca i sumienia tego dostąpią. Isus dobrze mówił że z samych ksiąg zbawienia nie będzie, ani mądrość z nich się nie bierze. Lecz daje ją z góry Ten co ma wszystko w swoim posiadaniu. Ślepy będzie dalej lizał ścianę językiem by ją zbadać w ciemnościach, i rozsądzać kto ją postawił, z jakiego materiału jest.
Jak przyjdzie fałszywy prorok, to jeśli nawet będzie mówił do nas po polsku rozpoznamy fałsz. Jeśli będzie czynił cuda, i te rozpoznamy od kogo przychodzą i co oznaczają. Jeśli będziemy słuchać uchem a nie brzuchem, zachowamy serce mięsiste i nie zatwardzimy go to owego czasu, nikt nas nie oszuka i nie damy się nabrać.
Roztropni będą mieć poznanie i nie poprzez wersety ale przez serca i sumienia tego dostąpią. Isus dobrze mówił że z samych ksiąg zbawienia nie będzie, ani mądrość z nich się nie bierze. Lecz daje ją z góry Ten co ma wszystko w swoim posiadaniu. Ślepy będzie dalej lizał ścianę językiem by ją zbadać w ciemnościach, i rozsądzać kto ją postawił, z jakiego materiału jest.
- Kasia
- Liczba postów : 1213
6th Luty 2016, 10:58
No przeciez Bushi
Są również osoby głuche i niewidome,które tez pójdą za głosem prawdziwego proroka.
Są również osoby głuche i niewidome,które tez pójdą za głosem prawdziwego proroka.
6th Luty 2016, 13:04
Ciekawe jakbyśmy go spotkali gdyby nauczał Czy w jakiś sposób by Nas rozpoznał ?
7th Luty 2016, 04:21
Skończyłem artykuł główny na stronie http://www.zbawienie.com/.
Jestem przekonany ze jest bardzo mocny i byłoby dobrze rozpocząć akcję informowania innych i Bożych planach wyzwolenia Ludu Bożego z niewoli nasienia węża.
Nie łudźmy się - jest to nasza jedyna nadzieja a siły szatan już przechodzą same siebie.
Duda popisał kolejne przymusowe szczepienia ze skutkami, jakie możemy się jedynie domyśleć.
Następne szczepienia to będzie przymusowa... eutanazja!
Niemożliwe? U nich wszystko jest możliwe. Nasze modlitwy w domach, prawda na forum, na blogach to wychwalanie naszego Boga i wychwalanie w czystej formie. Potrzeba nam nieco więcej tych, którzy to zaczną rozumieć.
Starajmy się im pomóc!
Film w artykule jest przerażający. Ale o wielkich problemach Słowian się tam nie mówi. Najprawdopodobniej już nas Bóg do pewnego stopnia chroni.
Podobno podpisano w ukryciu dekret - i to w zeszłym roku o połączeniu wszystkich religii w jedną watykańską całość. Szukałem źródła tej informacji ale nie znalazłem i nie wiem czy można temu wierzyć, ale lepiej mieć to na uwadze.
Wskazuje to na to, że będziemy potrzebować wkrótce Boga bardziej, niż to sobie do tej pory wyobrażaliśmy.
Ale pamiętajmy o jednym.
Jedna z sióstr w Grecji tłumaczy dla mnie niektóre wersety z Septuaginty.
Nie znam jej osobiście ale... jej tłumaczenia są wyśmienite.
I także...
Jestem przekonany ze jest bardzo mocny i byłoby dobrze rozpocząć akcję informowania innych i Bożych planach wyzwolenia Ludu Bożego z niewoli nasienia węża.
Nie łudźmy się - jest to nasza jedyna nadzieja a siły szatan już przechodzą same siebie.
Duda popisał kolejne przymusowe szczepienia ze skutkami, jakie możemy się jedynie domyśleć.
Następne szczepienia to będzie przymusowa... eutanazja!
Niemożliwe? U nich wszystko jest możliwe. Nasze modlitwy w domach, prawda na forum, na blogach to wychwalanie naszego Boga i wychwalanie w czystej formie. Potrzeba nam nieco więcej tych, którzy to zaczną rozumieć.
Starajmy się im pomóc!
Film w artykule jest przerażający. Ale o wielkich problemach Słowian się tam nie mówi. Najprawdopodobniej już nas Bóg do pewnego stopnia chroni.
Podobno podpisano w ukryciu dekret - i to w zeszłym roku o połączeniu wszystkich religii w jedną watykańską całość. Szukałem źródła tej informacji ale nie znalazłem i nie wiem czy można temu wierzyć, ale lepiej mieć to na uwadze.
Wskazuje to na to, że będziemy potrzebować wkrótce Boga bardziej, niż to sobie do tej pory wyobrażaliśmy.
Ale pamiętajmy o jednym.
Jedna z sióstr w Grecji tłumaczy dla mnie niektóre wersety z Septuaginty.
Nie znam jej osobiście ale... jej tłumaczenia są wyśmienite.
Daniela 12:9 Danielu, przestań pytać. Słowa te są zamknięte i zapieczętowane do czasów końca.
10 Sprawiedliwi ukażą się, wybielą się ze smutku/ucisku, wyczyszczą w ogniu, [ θα αγνισθουν nie przetłumaczalne:-(] Jednak nie przestrzegający Prawa odstąpią ku jeszcze większemu bezprawiu. Wszyscy bezbożni nic nie zrozumieją z tego co zostało przepowiedziane. Jednak pobożni wszystko dobrze zrozumieją.
I także...
Rodzaju 3:15 "Położę nieugaszalną wrogość pomiędzy tobą a kobietą, pomiędzy potomkami twoimi a jej potomkami. Jeden z potomków tej kobiety, ten ukręci ci głowę a ty ukąsisz (ukłujesz) Go w piętę."
Izajasza 10:(22) Bo, choćby twój lud, Izraelu, był tak liczny jak piasek morski, tylko resztka z niego się nawróci. Zagłada jest postanowiona zgodnie z pełnią sprawiedliwości. (23) Gdyż, jak jest postanowione, Wszechmocny, Pan Zastępów dokona zagłady na całej ziemi.
----------------------------------------------------------------------------------------
henrykubik@gmx.com
8th Luty 2016, 19:12
Znalazłem ciekawe opisy w Izajasza 27:
Dość wymowne słowa, które łączą się z opisami z Objawienia:
Czyli opis z Izajasza mówiący, że Bóg dobędzie swego Świętego i Mocnego Miecza oznacza, że Bóg posłuży się swymi Zastępami, by usunąć szatana z nieba. Tymi zastępami będzie dowodził jeden ze świętych aniołów - Michał:
Dokładnie!! Książe Michał, Święty anioł Boga powstanie by zniszczyć szatana i wypędzić go z nieba!! Wtedy zacznie się czas Wielkiego Ucisku!!
Możemy się spodziewać po tym zdarzeniu aktu zbawienia!!
A co mówi Henoch o Michale??
Wszystko dokładnie się ze sobą zgrywa!!
Wróćmy do Izajasza:
Powyższe słowa zdają mi się opisywać pobyt Ludu Bożego "w miejscu bezpiecznym", czyli na Sądzie, gdzie zostanie usunięty każdy kto się nie podda Woli Boga.
Dalej...
Powyżej mamy kolejną ciekawą wskazówkę! Wygląda na to jakby Lud Boży miał się w końcu opamiętać i wyzbyć się bałwochwalstwa, a szczególnie kult Astarte "królowej niebios"!!
Tego powyżej do końca nie rozumiem...
Zastanawiam się czy nie chodzi tu o analogię, a mianowicie "młócenie od Eufratu aż do rzeki Egipskiej" jako odniesieniu do obecnej niewoli babilonu i nasienia węża??
Eufrat = Babilon
Rzeka Egipska = nasienie węża
Czy nie chodzi o zbieranie synów izraelskich, a dokładnie 144 000??
Czyż nie jest tu mowa o dźwięku siódmej Trąby, podczas którego ma się dokonać Tajemnica Boża, czyli wyratowanie Narodu Wybranego??
Otóż to!!
Izajasz 27
(1) W tymże dniu Bóg dobędzie swój święty i mocny miecz nad smokiem, i nawet wąż uciekający na smoku, niegodziwy wąż: on zabije smoka.
Dość wymowne słowa, które łączą się z opisami z Objawienia:
Objawienie 12
(7) I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego,
( Lecz nie przemógł i nie było już dla nich miejsca w niebie.
(9) I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat; zrzucony został na ziemię, zrzuceni też zostali z nim jego aniołowie.
Czyli opis z Izajasza mówiący, że Bóg dobędzie swego Świętego i Mocnego Miecza oznacza, że Bóg posłuży się swymi Zastępami, by usunąć szatana z nieba. Tymi zastępami będzie dowodził jeden ze świętych aniołów - Michał:
Daniela 12
(1) W owym czasie Michał, wielki książę powstanie, który jest orędownikiem synów twojego ludu, i wtedy będzie czas ucisku, takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieje naród na ziemi, aż do tego czasu. W tym to twój lud będzie wyratowany, każdy, kto jest zapisany w księdze.
Dokładnie!! Książe Michał, Święty anioł Boga powstanie by zniszczyć szatana i wypędzić go z nieba!! Wtedy zacznie się czas Wielkiego Ucisku!!
Objawienie 12
(10) I usłyszałem donośny głos w niebie, mówiący: Teraz nastało zbawienie i moc, i panowanie Boga naszego, i władztwo Pomazańca jego, gdyż zrzucony został oskarżyciel braci naszych, który dniem i nocą oskarżał ich przed naszym Bogiem.
Możemy się spodziewać po tym zdarzeniu aktu zbawienia!!
A co mówi Henoch o Michale??
Henocha 20:5
5 Michał, jeden ze świętych aniołów, mianowicie ten, który jest nad najlepszą cząstką ludzkości, nad narodem [izraelskim].
Wszystko dokładnie się ze sobą zgrywa!!
Wróćmy do Izajasza:
Izajasza 27
(2) W owym dniu będą mówić: Rozkoszna winnica, śpiewajcie o niej!
(3) Ja, Pan, jestem jej stróżem, nieustannie ją nawadniam, pilnuję jej dniem i nocą, aby nikt na nią się nie targnął.
(4) Nie ma we mnie gniewu, lecz gdyby pojawił się cierń i oset, wystąpiłbym do walki z nimi, spaliłbym je razem.
(5) Chyba że cię poddadzą pod moją ochronę, zawrą ze mną pokój; niech zawrą ze mną pokój.
Powyższe słowa zdają mi się opisywać pobyt Ludu Bożego "w miejscu bezpiecznym", czyli na Sądzie, gdzie zostanie usunięty każdy kto się nie podda Woli Boga.
Dalej...
(6) W dniach, które idą, Jakub wypuści korzenie, Izrael zakwitnie, puści pędy i napełni cały świat płodami.
(7) Czy uderzył go tak, jak uderzył tego, który jego uderzył? Czy był tak mordowany, jak byli mordowani jego mordercy?
( Płosząc i wypędzając ich, rozprawiłeś się z nimi; swoim gwałtownym podmuchem wygnałeś ich w dniu wiatru wschodniego.
(9) Dlatego też tylko tak będzie zmazana wina Jakuba i wtedy będzie pełny skutek jego rozgrzeszenia, gdy doprowadzi do rozbicia wszystkich kamieni ołtarza, jak się rozbija kamienie wapienne; gdy nie podniosą się już pomniki Astarty ani ołtarze kadzidlane.
Powyżej mamy kolejną ciekawą wskazówkę! Wygląda na to jakby Lud Boży miał się w końcu opamiętać i wyzbyć się bałwochwalstwa, a szczególnie kult Astarte "królowej niebios"!!
Izajasz 27
(10) Gdyż miasto warowne opustoszało, jest mieszkaniem bezludnym, opuszczonym jak pustynia; tam będzie się paść cielę i tam będzie leżeć i ogryzać jego gałązki.
(11) Gdy jego gałązki uschną, będą się łamać; przyjdą kobiety i spalą je. Gdyż to jest lud nierozumny; dlatego jego Stwórca nie zlituje się nad nim, a Ten, który go stworzył, nie okaże mu łaski.
Tego powyżej do końca nie rozumiem...
Izajasz 27
(12)I stanie się w owym dniu, że Pan będzie młócił kłosy od Eufratu aż do Rzeki Egipskiej; a wy, synowie izraelscy, będziecie zbierani jeden za drugim.
Zastanawiam się czy nie chodzi tu o analogię, a mianowicie "młócenie od Eufratu aż do rzeki Egipskiej" jako odniesieniu do obecnej niewoli babilonu i nasienia węża??
Eufrat = Babilon
Rzeka Egipska = nasienie węża
Czy nie chodzi o zbieranie synów izraelskich, a dokładnie 144 000??
Izajasza 27
(13) I stanie się w owym dniu, że zatrąbi wielka trąba i przyjdą zaginieni w ziemi asyryjskiej i rozproszeni w ziemi egipskiej, i będą oddawali pokłon Panu na świętej górze w Jeruzalemie.
Czyż nie jest tu mowa o dźwięku siódmej Trąby, podczas którego ma się dokonać Tajemnica Boża, czyli wyratowanie Narodu Wybranego??
Otóż to!!
Objawienie 10:7
(7) Lecz w dniach, kiedy siódmy anioł się odezwie i zacznie trąbić, dokona się tajemnica Boża, jak to zwiastował sługom swoim, prorokom.
8th Luty 2016, 20:06
gwiazd wiadomo są miliardy... nikt ich nie policzył a ile pokoleń świętych było już na ziemi - ilu zginęło np. w inkwizycji... w wyniku wojen, głodu
tu znalazłam fajną jakby odpowiedź :
43.
1 Ujrzałem inne błyskawice i gwiazdy nieba i ujrzałem, jak On woła je po imieniu i jak one Go słuchają.
2 Zobaczyłem, jak ważono je na wadze sprawiedliwości stosownie do ich światła, rozpiętości ich powierzchni i dnia pojawiania się ich i orbity [po której chodzą] . Grom rodził grom. Ich obieg był według liczby aniołów, a oni dochowywali sobie wierności.
3 Zapytałem anioła, który chodził ze mną i pokazywał mi rzeczy tajemne: "Kim oni są?"
4 Odpowiedział mi: "To ich wygląd, który Pan Duchów ci pokazał. To są imiona sprawiedliwych, którzy mieszkają na ziemi i wierzą w imię Pana Duchów na wieki".
Ks. Henocha 43,1
tu znalazłam fajną jakby odpowiedź :
43.
1 Ujrzałem inne błyskawice i gwiazdy nieba i ujrzałem, jak On woła je po imieniu i jak one Go słuchają.
2 Zobaczyłem, jak ważono je na wadze sprawiedliwości stosownie do ich światła, rozpiętości ich powierzchni i dnia pojawiania się ich i orbity [po której chodzą] . Grom rodził grom. Ich obieg był według liczby aniołów, a oni dochowywali sobie wierności.
3 Zapytałem anioła, który chodził ze mną i pokazywał mi rzeczy tajemne: "Kim oni są?"
4 Odpowiedział mi: "To ich wygląd, który Pan Duchów ci pokazał. To są imiona sprawiedliwych, którzy mieszkają na ziemi i wierzą w imię Pana Duchów na wieki".
Ks. Henocha 43,1
Nie pamiętaj nam win naszych przodków, niech rychło przyjdzie ku nam miłosierdzie Twoje: bo bardzo jesteśmy słabi. Wspomóż nas Boże zbawienia naszego, przez wzgląd na chwałę Twojego Imienia i wyzwól nas i odpuść nasze grzechy przez wzgląd na Twoje Imię. (Psalm 79:8-9 .
___________________________________________________________________________________________________________
http://mojaopoka.blogspot.com/
8th Luty 2016, 21:03
Dokładnie Lusiu..myślę, że to jest mowa o wszystkich ludziach, którzy do tej pory żyli i ponieśli śmierć.
Objawienie mówi nam, że po 1000 latach Hades ma wydać wszystkich umarłych i będą oni sądzeni na podstawie uczynków. Czyli, tak na prawdę, każdy dobry człowiek jaki dotąd chodził po ziemi przez wszystkie lata po stwarzaniu, będzie miał okazję na nią wrócić i żyć w Raju na ziemi!
Objawienie mówi nam, że po 1000 latach Hades ma wydać wszystkich umarłych i będą oni sądzeni na podstawie uczynków. Czyli, tak na prawdę, każdy dobry człowiek jaki dotąd chodził po ziemi przez wszystkie lata po stwarzaniu, będzie miał okazję na nią wrócić i żyć w Raju na ziemi!
Objawienie 20:12-15
(12) I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach.
(13) I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i Hades wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich.
(14) I śmierć, i Hades zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć.
(15) I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego.
14th Luty 2016, 12:01
O to raczej bym się martwił, Obserwatorze.
Mamy bardzo ostrą przestrogę w Ewangelii Mateusza i nie zwróciliśmy na nią większej uwagi. Ponieważ nie wiedzieliśmy wiele o sądzie na pustyni i małej liczbie tych, którzy wejdą do Ziemi Obiecanej.
A tutaj mamy znane wersety, które natychmiast zrozumiemy w tym kontekście i okaże się że osoba pomagająca w tłumaczeniach z Greki robi niezłą robotę!
Najpierw o misji Isusa.
Mamy wiec potwierdzenie misji Chrystusa, który został posłany do zaginionych owiec Izraela. Ponownie jest to sprzeczne całkowicie z Pawłem.
I najważniejsze...
Muszę przyznać, ze jak na razie nie widzę pośród nas nikogo, kto siałby zgorszenie. Ale takie osoby były i są nadal aktywne w sianiu zgorszenia.
Są także osoby w Chrześcijaństwie nauczające i stosujące nieprawość, czyli grzech, czyli łamanie Przykazań Bożych.
Księża katoliccy, księża różnych denominacji, pozwalający na polityczną poprawność i aprobatę dla aborcji, dla gejów, dla idiotyzmu gender czy dla okłamywania wiernych w kwestii kształtu ziemi, nakłaniający do bałwochwalstwa, to wielbienia drugiego Boga i wiele innych grzechów, czyli stosowania bezprawia.
Owszem, będzie szansa dla wszystkich ponieważ anioł będzie ogłaszał potrzebę opuszczenia Babilonu i oddania chwały Bogu.
To wskazuje, że Bóg jak to u Niego w zwyczaju nie zaskoczy nas nagle okrutnym sądem i każdy będzie mógł podjąć decyzję, czy Mu służyć czy nie albo wybrać Królestwo Boże, albo królestwo szatana.
Nie możemy więc dzisiaj sądzić nikogo, nawet jeżeli naucza Pawła ale musimy informować o tym fałszu. Jedni to zrozumieją i zmienią kurs, inni będą szli w zaparte aż do objawienia Chrystusa ale inni nigdy nie zmienią swojego postępowania i zginą z ręki Boga.
Widzimy ponownie wielką miłość Boga, który kazdemu da szanse na zrozumienie, na zmianę poglądów oraz na akceptację Jego oferty.
Cierpliwość Boga jest niezwykła i niej widać Jego wyrozumiałość oraz miłość i niechęć do zniszczenia kogokolwiek.
Ale pomimo tego wielu okaże się nieposłusznymi do samego końca i wielu zginie z ręki Boga, pomimo takiego olbrzymiego pokazu Jego mocy ale i Jego miłosierdzia.
Musimy więc patrzeć na wszystko w uwagą aby nasze postępowanie widziane przez innych nie gorszyło nikogo i praktycznie warunkiem bycia w Prawdzie jest odrzucenie Pawła oraz akceptacja Prawa i Bożego planu wyzwolenia Narodu Wybranego.
A wiele wskazuje na to, że to już tuż tuż a nad światem zgromadziło sie wiele olbrzymich chmur i zanosi się na olbrzymią burzę.
Niech nas Bóg ma w swej opiece!
Mamy bardzo ostrą przestrogę w Ewangelii Mateusza i nie zwróciliśmy na nią większej uwagi. Ponieważ nie wiedzieliśmy wiele o sądzie na pustyni i małej liczbie tych, którzy wejdą do Ziemi Obiecanej.
A tutaj mamy znane wersety, które natychmiast zrozumiemy w tym kontekście i okaże się że osoba pomagająca w tłumaczeniach z Greki robi niezłą robotę!
Najpierw o misji Isusa.
Mat 10:6 Ale raczej idźcie do owiec, które zginęły z domu Izraela.
7 A idąc, głoście wieść: Przybliżyło się Królestwo Niebios.
Mat 15:24 A On odpowiadając, rzekł: Jestem posłany tylko do owiec zaginionych z domu Izraela.
Mamy wiec potwierdzenie misji Chrystusa, który został posłany do zaginionych owiec Izraela. Ponownie jest to sprzeczne całkowicie z Pawłem.
I najważniejsze...
Mat 13:39 A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo, to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie.
Mat 13:40 Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata.
Mat 13:41 Syn Człowieczy pośle swoich aniołów i zbiorą z Królestwa jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość,
Mat 13:42 I wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
Mat 13:43 Wtedy sprawiedliwi zajaśnieją jak słońce w Królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!
Muszę przyznać, ze jak na razie nie widzę pośród nas nikogo, kto siałby zgorszenie. Ale takie osoby były i są nadal aktywne w sianiu zgorszenia.
Są także osoby w Chrześcijaństwie nauczające i stosujące nieprawość, czyli grzech, czyli łamanie Przykazań Bożych.
Księża katoliccy, księża różnych denominacji, pozwalający na polityczną poprawność i aprobatę dla aborcji, dla gejów, dla idiotyzmu gender czy dla okłamywania wiernych w kwestii kształtu ziemi, nakłaniający do bałwochwalstwa, to wielbienia drugiego Boga i wiele innych grzechów, czyli stosowania bezprawia.
Owszem, będzie szansa dla wszystkich ponieważ anioł będzie ogłaszał potrzebę opuszczenia Babilonu i oddania chwały Bogu.
To wskazuje, że Bóg jak to u Niego w zwyczaju nie zaskoczy nas nagle okrutnym sądem i każdy będzie mógł podjąć decyzję, czy Mu służyć czy nie albo wybrać Królestwo Boże, albo królestwo szatana.
Nie możemy więc dzisiaj sądzić nikogo, nawet jeżeli naucza Pawła ale musimy informować o tym fałszu. Jedni to zrozumieją i zmienią kurs, inni będą szli w zaparte aż do objawienia Chrystusa ale inni nigdy nie zmienią swojego postępowania i zginą z ręki Boga.
Widzimy ponownie wielką miłość Boga, który kazdemu da szanse na zrozumienie, na zmianę poglądów oraz na akceptację Jego oferty.
Cierpliwość Boga jest niezwykła i niej widać Jego wyrozumiałość oraz miłość i niechęć do zniszczenia kogokolwiek.
Ale pomimo tego wielu okaże się nieposłusznymi do samego końca i wielu zginie z ręki Boga, pomimo takiego olbrzymiego pokazu Jego mocy ale i Jego miłosierdzia.
Musimy więc patrzeć na wszystko w uwagą aby nasze postępowanie widziane przez innych nie gorszyło nikogo i praktycznie warunkiem bycia w Prawdzie jest odrzucenie Pawła oraz akceptacja Prawa i Bożego planu wyzwolenia Narodu Wybranego.
A wiele wskazuje na to, że to już tuż tuż a nad światem zgromadziło sie wiele olbrzymich chmur i zanosi się na olbrzymią burzę.
Niech nas Bóg ma w swej opiece!
henrykubik@gmx.com
- Szymon
- Liczba postów : 65
15th Luty 2016, 10:24
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na sprawy związane z "uchodźcami" zauważmy, że przy ostatniej próbie niewiele osób z bliskiego wschodu udało się wejść do krajów słowiańskich co wskazuje na niezwykłą moc i pomoc Boga.. Tym samym jeżeli widzimy już w tym momencie ingerencje i ochronę samego Boga to czy owa ochrona zniknie nad nami czy jednak będzie już z nami do końca.. według mnie Bóg nie ma zachcianki a dzisiaj Was chronię jutro nie, jeżeli zaczął nas chronić w takich trudnych sytuacjach to myślę i mam nadzieje, że Bóg będzie z nami cały czas !!
15th Luty 2016, 12:48
Ktoś nieświadomy o Ozeasza proroctwach częściowo omówionych w tym temacie podesłał mi je emailem i załapałem coś ciekawego.
Cały 2 rozdział jest o Słowianach/Izraelu i rozdział 3 jest krótki ale dosadny.
Ale najpierw o tym wersecie.
Jak Obserwator słusznie zauważył, że Nie mój lud czy nie umiłowana oznacza tylko jedno. Lud ten nie będzie miał zielonego pojęcia o tym kim jest!
Nasienie węża wie, ale większość Słowian jeszcze tego nie wie.
I ten werset a w sumie oba rozdziały całkowicie wykluczają chazarstwo i synagogę szatana jako rzeczywisty Izrael.
Te wersety świadczą niezwykle wymownie o tym, że pomyłki w zrozumieniu tych proroctw nie ma. To narody z Północy, czyli Słowiańszczyzna jest pozornie zagubionym Ludem Bożym i.... Jeremiasza... w czasach ostatecznych zrozumiecie to dokładnie.
Nigdy bym, nie uwierzył, gdyby ktoś 30 lat temu powiedział mi, że będę miał udział w tak chwalebnym dziele, jak ujawnianie dotychczasowej tajemnicy Bożej.
Hos 3:4 Gdyż synowie Izraela będą przez dłuższy czas bez króla i bez księcia, bez ofiary i bez ołtarza, bez efodu i bez terafów.
Hos 3:5 Potem synowie Izraela się nawrócą i znów będą szukać Pana, swojego Boga, i Dawida, swojego króla, i w dniach ostatecznych z bojaźnią zwrócą się do Pana i jego dobroci.
Jest oczywiste, że to dalsze potwierdzenie, że Słowianie nie będą przez dłuższy czas mieli Ziemi Obiecanej, świątyni, ołtarza, kapłaństwa (Żydzi mają - fałszywe!) nie będą mieli własnych władz poza nasieniem węża, plemienia żmijowego.
Widać wyraźnie, że Słowianie nawrócą się do Boga, będą Go szukać i swojego Króle, Isusa Chrystusa właśnie w czasach ostatecznych.
Owe proroctwa są niesamowite w swej precyzji i coraz wyraźniej Bóg nam wskazuje w Biblii kim jesteśmy, co robimy źle i jakie On ma plany i że odmieni całkowicie nasz los!
Spójrzcie, w jakim świetle owe proroctwa stawiają pawłościaństwo a nie chrześcijaństwo.
Ten oszust, pseudo apostoł Saul dokładnie wiedział od swego szatańskiego pomocnika o wszystkim i celowo to przed światem ukryto zasypując słowa Boga i Syna Pawłową kupą nawozu!
A już myślałem, że więcej detali nie ma, a one ciągle się ujawniają.
Teraz widać dokładnie, że 99.99% chrześcijaństwa nie ma zielonego pojęcia o czym w ogóle jest... Biblia!
A Biblia nawet nam mówi o płaskiej ziemi.
O jednym niemal zapomniałem. Z Septuaginty z greckiego oryginału, tłumaczyła nasza umiłowana siostra.
W oryginale jest słowo - GIGANCI czyli Nefilimy.
Hos 2:25 I zasieję sobie lud w kraju, i zmiłuję się nad Niemiłowaną, i powiem do Nie-ludu: Ty jesteś moim ludem, a on powie: Boże mój!
Cały 2 rozdział jest o Słowianach/Izraelu i rozdział 3 jest krótki ale dosadny.
Ale najpierw o tym wersecie.
Jak Obserwator słusznie zauważył, że Nie mój lud czy nie umiłowana oznacza tylko jedno. Lud ten nie będzie miał zielonego pojęcia o tym kim jest!
Nasienie węża wie, ale większość Słowian jeszcze tego nie wie.
I ten werset a w sumie oba rozdziały całkowicie wykluczają chazarstwo i synagogę szatana jako rzeczywisty Izrael.
Te wersety świadczą niezwykle wymownie o tym, że pomyłki w zrozumieniu tych proroctw nie ma. To narody z Północy, czyli Słowiańszczyzna jest pozornie zagubionym Ludem Bożym i.... Jeremiasza... w czasach ostatecznych zrozumiecie to dokładnie.
Nigdy bym, nie uwierzył, gdyby ktoś 30 lat temu powiedział mi, że będę miał udział w tak chwalebnym dziele, jak ujawnianie dotychczasowej tajemnicy Bożej.
Hos 3:4 Gdyż synowie Izraela będą przez dłuższy czas bez króla i bez księcia, bez ofiary i bez ołtarza, bez efodu i bez terafów.
Hos 3:5 Potem synowie Izraela się nawrócą i znów będą szukać Pana, swojego Boga, i Dawida, swojego króla, i w dniach ostatecznych z bojaźnią zwrócą się do Pana i jego dobroci.
Jest oczywiste, że to dalsze potwierdzenie, że Słowianie nie będą przez dłuższy czas mieli Ziemi Obiecanej, świątyni, ołtarza, kapłaństwa (Żydzi mają - fałszywe!) nie będą mieli własnych władz poza nasieniem węża, plemienia żmijowego.
Widać wyraźnie, że Słowianie nawrócą się do Boga, będą Go szukać i swojego Króle, Isusa Chrystusa właśnie w czasach ostatecznych.
Owe proroctwa są niesamowite w swej precyzji i coraz wyraźniej Bóg nam wskazuje w Biblii kim jesteśmy, co robimy źle i jakie On ma plany i że odmieni całkowicie nasz los!
Spójrzcie, w jakim świetle owe proroctwa stawiają pawłościaństwo a nie chrześcijaństwo.
Ten oszust, pseudo apostoł Saul dokładnie wiedział od swego szatańskiego pomocnika o wszystkim i celowo to przed światem ukryto zasypując słowa Boga i Syna Pawłową kupą nawozu!
A już myślałem, że więcej detali nie ma, a one ciągle się ujawniają.
Teraz widać dokładnie, że 99.99% chrześcijaństwa nie ma zielonego pojęcia o czym w ogóle jest... Biblia!
A Biblia nawet nam mówi o płaskiej ziemi.
O jednym niemal zapomniałem. Z Septuaginty z greckiego oryginału, tłumaczyła nasza umiłowana siostra.
Ezechiela 39:20 Nasycicie się ciałem( mięsem) jeźdźców i koni, ciałem GIGANTÓW i wszystkich wojowników, mówi Pan.
21I przekażę chwałę Mego zwycięstwa wam i zobaczą wszystkie narody sprawiedliwy osąd, który Ja wydałem i Mą karząca rękę, którą podniosłem przeciw wrogom Izraela.
W oryginale jest słowo - GIGANCI czyli Nefilimy.
henrykubik@gmx.com
15th Luty 2016, 18:10
Nie pamiętaj nam win naszych przodków, niech rychło przyjdzie ku nam miłosierdzie Twoje: bo bardzo jesteśmy słabi. Wspomóż nas Boże zbawienia naszego, przez wzgląd na chwałę Twojego Imienia i wyzwól nas i odpuść nasze grzechy przez wzgląd na Twoje Imię. (Psalm 79:8-9 .
___________________________________________________________________________________________________________
http://mojaopoka.blogspot.com/
15th Luty 2016, 21:59
Praca gotowa!!
Zapraszam wszystkich do naszego nowego artykułu, który można powiedzieć, stworzyliśmy wszyscy razem pod kierownictwem Ducha naszego Umiłowanego Ojca Niebiańskiego
https://obserwatorczasowkonca.wordpress.com/2016/02/15/wyjawienie-wielkiej-tajemnicy-bozej/
Zapraszam wszystkich do naszego nowego artykułu, który można powiedzieć, stworzyliśmy wszyscy razem pod kierownictwem Ducha naszego Umiłowanego Ojca Niebiańskiego
"Wyjawienie Wielkiej Tajemnicy Bożej"
https://obserwatorczasowkonca.wordpress.com/2016/02/15/wyjawienie-wielkiej-tajemnicy-bozej/
- efraimita
17th Luty 2016, 21:56
" />
Dwa skrzydła wielkiego orła??????
Przeczytajmy najpierw te trzy cytaty:
Ap 12, 14
(14) I dano niewieście dwa skrzydła wielkiego orła, aby poleciała na pustynię na miejsce swoje, gdzie ją żywią przez czas i czasy, i pól czasu, z dala od węża.
Wj 19, 3-6
(3) A Mojżesz wstąpił na górę do Boga, Pan zaś zawołał nań z góry, mówiąc: Tak powiesz domowi Jakuba i to oznajmisz Synom izraelskim:
(4) Wy widzieliście, co uczyniłem Egipcjanom, jak nosiłem was na skrzydłach orlich i przywiodłem was do siebie.
(5) A teraz, jeżeli pilnie słuchać będziecie głosu mojego i przestrzegać mojego przymierza, będziecie szczególną moją własnością pośród wszystkich ludów, bo moja jest cała ziemia.
(6) A wy będziecie mi królestwem kapłańskim i narodem świętym. Takie są słowa, które powiesz synom izraelskim.
Iz 11, 15-16
(15) I osuszy Pan zatokę Morza Egipskiego żarem swojego tchnienia, i wywinie swoją ręką nad rzeką Eufrat, dzieląc ją na siedem strumieni, tak iż w sandałach będzie się je przechodzić.
(16) I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
Pierwszy cytat z apokalipsy mówi literalnie o dwóch skrzydłach. Myślę że może właśnie chodzić o dwie drogi wyjścia Izraelitów, dwie nadprzyrodzone drogi w czasie których będziemy doznawać szczególnej pomocy w tej wędrówce. Stąd motyw skrzydeł, czyli dwa aspekty: szczególnej opieki (wziąć pod swoje skrzydła) oraz łatwości pokonywania drogi (biec jak na skrzydłach).
Drugi cytat właśnie pokazuje znaczenie słowa skrzydła, Bóg mówi do Izraelitów czyż nie nosiłem was jak na skrzydłach? Czyli czyż nie opiekowałem się wami i nie pomagałem wam w czasie waszej wędrówki? Zaznacza również że były to skrzydła orle, czyli najmocniejsze w świecie ptaków, czyli pomoc była ogromna i mocna, nie do podważenia.
Stąd w apokalipsie znów motyw ORLICH skrzydeł, czyli najmocniejszej pomocy jaką tylko można uzyskać. Bóg znów zaopiekuje się nami w czasie naszej wędrówki i znów będzie to pomoc ponad wszelką miarę.
Teraz spójrzmy na 3 cytat. Można właśnie z niego wywnioskować że drogi będą dwie, ponieważ jest mowa o osuszeniu morza i w tym samym czasie osuszeniu rzeki Eufrat.
I na koniec słowo "taka" które zaznaczyłem na niebiesko w trzecim cytacie z Izajasza. Niektórzy interpretują to słowo w odniesieniu do liczby Izraelitów jaka będzie szła, przeczytajmy cytat dwa razy czytając czerwony tekst.
"I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
A może chodzi o taką drogę jaką miał wtedy Izrael?
" I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
oczywiście nie traktujcie tego rysunku i tego co napisałem zbyt dosłownie, ale jak zwykle liczę na to iż kogoś pchnę w jakimś kierunku i coś podpowiem.
???????????????????????????????????????????
Dwa skrzydła wielkiego orła??????
Przeczytajmy najpierw te trzy cytaty:
Ap 12, 14
(14) I dano niewieście dwa skrzydła wielkiego orła, aby poleciała na pustynię na miejsce swoje, gdzie ją żywią przez czas i czasy, i pól czasu, z dala od węża.
Wj 19, 3-6
(3) A Mojżesz wstąpił na górę do Boga, Pan zaś zawołał nań z góry, mówiąc: Tak powiesz domowi Jakuba i to oznajmisz Synom izraelskim:
(4) Wy widzieliście, co uczyniłem Egipcjanom, jak nosiłem was na skrzydłach orlich i przywiodłem was do siebie.
(5) A teraz, jeżeli pilnie słuchać będziecie głosu mojego i przestrzegać mojego przymierza, będziecie szczególną moją własnością pośród wszystkich ludów, bo moja jest cała ziemia.
(6) A wy będziecie mi królestwem kapłańskim i narodem świętym. Takie są słowa, które powiesz synom izraelskim.
Iz 11, 15-16
(15) I osuszy Pan zatokę Morza Egipskiego żarem swojego tchnienia, i wywinie swoją ręką nad rzeką Eufrat, dzieląc ją na siedem strumieni, tak iż w sandałach będzie się je przechodzić.
(16) I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
Pierwszy cytat z apokalipsy mówi literalnie o dwóch skrzydłach. Myślę że może właśnie chodzić o dwie drogi wyjścia Izraelitów, dwie nadprzyrodzone drogi w czasie których będziemy doznawać szczególnej pomocy w tej wędrówce. Stąd motyw skrzydeł, czyli dwa aspekty: szczególnej opieki (wziąć pod swoje skrzydła) oraz łatwości pokonywania drogi (biec jak na skrzydłach).
Drugi cytat właśnie pokazuje znaczenie słowa skrzydła, Bóg mówi do Izraelitów czyż nie nosiłem was jak na skrzydłach? Czyli czyż nie opiekowałem się wami i nie pomagałem wam w czasie waszej wędrówki? Zaznacza również że były to skrzydła orle, czyli najmocniejsze w świecie ptaków, czyli pomoc była ogromna i mocna, nie do podważenia.
Stąd w apokalipsie znów motyw ORLICH skrzydeł, czyli najmocniejszej pomocy jaką tylko można uzyskać. Bóg znów zaopiekuje się nami w czasie naszej wędrówki i znów będzie to pomoc ponad wszelką miarę.
Teraz spójrzmy na 3 cytat. Można właśnie z niego wywnioskować że drogi będą dwie, ponieważ jest mowa o osuszeniu morza i w tym samym czasie osuszeniu rzeki Eufrat.
I na koniec słowo "taka" które zaznaczyłem na niebiesko w trzecim cytacie z Izajasza. Niektórzy interpretują to słowo w odniesieniu do liczby Izraelitów jaka będzie szła, przeczytajmy cytat dwa razy czytając czerwony tekst.
"I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
A może chodzi o taką drogę jaką miał wtedy Izrael?
" I będzie droga bita dla resztki jego ludu, która pozostanie z tych z Asyrii, taka, jaką Izrael miał w dniu, gdy wychodził z ziemi egipskiej.
oczywiście nie traktujcie tego rysunku i tego co napisałem zbyt dosłownie, ale jak zwykle liczę na to iż kogoś pchnę w jakimś kierunku i coś podpowiem.
???????????????????????????????????????????
- efraimita
17th Luty 2016, 21:57
[img][/img]
17th Luty 2016, 22:28
Strzal w dziesiatke lewe skrzydlo przez morze, a prawe przez reke Eufrat.
18th Luty 2016, 00:57
Czyli na piechotę.
Niezręcznie tłumaczony na polski język werset.
W Septuagincie jest:
(Brenton ST) Ye have seen all that I have done to the Egyptians, and I took you up as upon eagles' wings, and I brought you near to myself.
Widzieliście wszystko, co uczyniłem Egipcjanom, i zabrałem was jak na orlich skrzydłach i przyniosłem was blisko siebie.
Najwyraźniej chodzi o metaforę, symbol bezpieczeństwa i opiekuńczej mocy Boga. Może to także oznaczać Izraelitów obdarzonych orlim zapałem. Staniemy się jak orły,z wyostrzonym wzrokiem utkwionym na celu widzianym wyraźnie.
Wygląda na to, że samochody raczej nie będą w użyciu, być może nie będą. Ale wygląda to interesująco.
Niezręcznie tłumaczony na polski język werset.
W Septuagincie jest:
(Brenton ST) Ye have seen all that I have done to the Egyptians, and I took you up as upon eagles' wings, and I brought you near to myself.
Widzieliście wszystko, co uczyniłem Egipcjanom, i zabrałem was jak na orlich skrzydłach i przyniosłem was blisko siebie.
Najwyraźniej chodzi o metaforę, symbol bezpieczeństwa i opiekuńczej mocy Boga. Może to także oznaczać Izraelitów obdarzonych orlim zapałem. Staniemy się jak orły,z wyostrzonym wzrokiem utkwionym na celu widzianym wyraźnie.
Wygląda na to, że samochody raczej nie będą w użyciu, być może nie będą. Ale wygląda to interesująco.
henrykubik@gmx.com
- Marysia87
- Liczba postów : 197
18th Luty 2016, 01:42
O skrzydłach orła z Izajasza:
Lecieć jak na orlich skrzydłach, to porównując ze ST oznacza: posiadać niewyczerpalną siłę, która będzie nam potrzeba na dotarcie do wyznaczonego przez Boga celu (do Pustyni).
Wracając do "Pustyni", jest to miejsce bez "wody".
Wodami są wg Objawienia narody i tłumy - prawdopodobnie chodzi o Islamistów.
Bóg ma wyprowadzić Niewiastę (lud Boży) na Pystynię, z dala od węża - czyli w miejsce wolne od Islamistów?
A co jeżeli te wędrówki Islamistów do Europy są "oczyszczaniem" naszej pustyni z "wody" - czyżby stoi za tym sam Bóg?? To ciekawie wygląda wszystko...
/Już kiedys o tym pisałam, ale może warte jest to ponownego rozważenia? /
Iz 40:
(28) Czy nie wiesz tego? Czyś nie słyszał? Pan - to Bóg wieczny, Stwórca krańców ziemi. On się nie męczy ani nie nuży, Jego mądrość jest niezgłębiona. (29) On dodaje mocy zmęczonemu i pomnaża siły omdlałego. (30) Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, (31) lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.
Lecieć jak na orlich skrzydłach, to porównując ze ST oznacza: posiadać niewyczerpalną siłę, która będzie nam potrzeba na dotarcie do wyznaczonego przez Boga celu (do Pustyni).
Wracając do "Pustyni", jest to miejsce bez "wody".
Wodami są wg Objawienia narody i tłumy - prawdopodobnie chodzi o Islamistów.
Bóg ma wyprowadzić Niewiastę (lud Boży) na Pystynię, z dala od węża - czyli w miejsce wolne od Islamistów?
A co jeżeli te wędrówki Islamistów do Europy są "oczyszczaniem" naszej pustyni z "wody" - czyżby stoi za tym sam Bóg?? To ciekawie wygląda wszystko...
/Już kiedys o tym pisałam, ale może warte jest to ponownego rozważenia? /
21st Luty 2016, 19:16
Wpadłem wczoraj na pewną myśl odnośnie proroka Eliasz, którą podsunął mi brat Krzysztof.
Pisałem niedawno o roli jaką będzie miał do odegrania Eliasz tuż przed powrotem Chrystusa.
https://zbawienie.forumotion.com/t12p225-cudowne-wybawienie-ludu-bozego#5484
Chciałbym jednak wskazać na historię Eliasza z czasów starożytnych, który nawoływał Izraelitów, by nawrócili się do Boga, oraz naocznie w Jego imieniu ukarał fałszywych proroków baala...
Chciałem odnieść się do tego, co mówią proroctwa Chrystusa o "żniwie"...
[/color]
I dalej...
Jeśli więc Eliasz ma poprzedzić nadejście Chrystusa, jest bardzo prawdopodobne, że wskaże on również na fałszywych pasterzy, na których zostanie wykonany wyrok ku świadectwu Jedynego Boga. Eliasz uzyskałby tym samym autorytet poparty pokazem Bożej Mocy, podczas którego zostałby usunięty kąkol i porwani 144 000 - "przenica", "mądre panny"!!
Tym samym, od tych wydarzeń zaczną się inne niesamowite wydarzenia ze zjednoczeniem resztki Izraela, włącznie!
Pisałem niedawno o roli jaką będzie miał do odegrania Eliasz tuż przed powrotem Chrystusa.
https://zbawienie.forumotion.com/t12p225-cudowne-wybawienie-ludu-bozego#5484
Chciałbym jednak wskazać na historię Eliasza z czasów starożytnych, który nawoływał Izraelitów, by nawrócili się do Boga, oraz naocznie w Jego imieniu ukarał fałszywych proroków baala...
Eliasz, Tiszbita pochodzący z miejscowości Tiszbe, leżącej na wschód od Jordanu, w ziemi Gilead.
Dowiedzmy się więcej o tym jednym z największych proroków Bożych:
Swoją prorocką działalność prowadził za czasów króla izraelskiego Achaba (873-853 r. przed Chr.) i jego fenickiej małżonki Izebel. Był to trudny okres w historii narodu wybranego, podzielonego na dwa różne królestwa, który odchodząc stopniowo od wiary w prawdziwego Boga wkraczał w politeizm, narażając się na utratę własnej tożsamości. Dwór króla Achaba, oszołomiony zwycięstwami wojennymi, wspaniałością nowo wybudowanej stolicy i dobrobytu innych miast, trwał w atmosferze wyniosłej samowystarczalności i dumy narodowej.
Tymczasem wiara Izraela poddawana była prawdziwej próbie. Skaliste wzgórza Karmelu stały się bowiem niemymi świadkami pogańskiego kultu Baala i bogini Aszery, kananejskich bóstw wegetacji. Byk, święte zwierzę Baala, symbolizował siłę męską, płodność i burze przynoszące deszcz. Kult sprawowano na "wyżynach", a więc na wzniesieniach i pagórkach Karmelu, gdyż wierzono, że jest się wówczas bliżej bóstwa. Do takich kultowych wyżyn należały również ofiarne ołtarze, drewniane lub kamienne słupy, zwane odpowiednio aszerami (od imienia bogini) lub masebami, oraz stare święte drzewa - symbol siły życia, trwalszej niż zmieniające się pory roku. Historia Izraela po przybyciu do ziemi Kanaan, pełna jest świadectw nieustannej walki proroków, szczególnie Eliasza, Ozeasza i Jeremiasza, z praktyką "składania ofiar na wyżynach".
Eliasz jako jeden z ostatnich, którzy zachowali wiarę w jedynego i prawdziwego Boga, stanął do nierównej walki z dużą liczbą pogańskich proroków, utrzymywanych przez królową Izebel
Prorok sądził, że odniósł definitywne zwycięstwo, jednak niebawem okazało się, że musi uciekać przed pragnącą jego śmierci królową Izebel. Chociaż miał za sobą większość Izraelitów, to jednak to, co uczynił, nie było do zaakceptowania na dworze królewskim. Stawszy się człowiekiem wyjętym spod prawa, nie miał innego wyboru jak oddalić się na pustynię. Prześladowanie królowej Izebel wtrąciło go w noc duchowych wątpliwości, w wyniku których wyrzeka się nie tylko swojej misji, ale również swojego życia. Nic nie mogło wyrazić lepiej tego wewnętrznego dramatu Proroka, niż jego ucieczka na pustynię, miejsce bez szlaków i drogowskazów, królestwo śmierci. Tam pragnie umrzeć: "Wielki już czas, o Panie! Odbierz mi życie, bo nie jestem lepszy od moich przodków". Ten, który sprowadził z nieba ogień i głosił, że służy Bogu żywemu, leżał teraz na pustyni pod drzewem i prosił o zwolnienie go z prorockiej misji. Była to próba wiary Proroka. Ludzkie środki zawiodły i wydawało mu się, że nic już nie pozostało. Wówczas nastąpiła interwencja Boga, który poprzez swego anioła przyniósł mu pożywienie i rozkazał, aby wstał i jadł, a następnie udał się w drogę na górę Horeb i tam schronił się w grocie.
Bóg nigdy nie zaakceptował rezygnacji Proroka ze służby. Przeciwstawił się jego desperacji nakazując kontynuowanie misji. Na górze Horeb zadał mu pytanie: "Co ty tu robisz Eliaszu?", na które ten odpowiedział: "Żarliwością rozpaliłem się o chwałę Boga zastępów, gdyż Izraelici opuścili Twoje przymierze, zniszczyli Twoje ołtarze, Twoich proroków zabili mieczem. Ja sam tylko zostałem, a oni godzą jeszcze na moje życie" (1Krl 19, 10). Bóg nakazał następnie Eliaszowi stanąć przed grotą, aby mógł się z Nim spotkać. Jego przyjście poprzedził gwałtowny wiatr, potem trzęsienie ziemi i ogień. Dopiero gdy Eliasz usłyszał szmer łagodnego powiewu, odczuł Bożą obecność. Celem tego objawienia było ukazanie Prorokowi, że Bóg jest obecny nie tylko w wielkich wydarzeniach ujawniających Jego moc, ale również w milczeniu pozornej nieobecności, jak tej, której Eliasz właśnie doświadczał. Bóg potwierdził następnie jego prorocką misję, prostując jednocześnie błędne myślenie, że jest jedynym prorokiem Jahwe, który przetrwał; że Izrael, jako lud Boży, przestał istnieć; że jego misja się nie powiodła i może być z niej zwolniony.
Doświadczenie pustyni stanowiło dla Eliasza próbę wiary, z której - dzięki Bożej interwencji - wyszedł wewnętrznie przemieniony i umocniony, stając się wzorem świętości dla swojego narodu. Odtąd, ilekroć prawa Boga znajdą się w zagrożeniu, będzie zdecydowanie stawał do walki. Nie chodzi mu przy tym jedynie o prawdziwość kultu, lecz także o sprawiedliwość i o los maluczkich. Gdy król Achab przejął na własność winnicę niewinnego Nabota, zamordowanego przez Izebel, używa tak mocnych słów, że przerażony król zdobywa się wreszcie na skruchę.
Prorok z Karmelu jest również świadkiem Boga wśród pogan. W przekonaniu Izraelity IX wieku przed Chrystusem, dobrodziejstwa Boże powinny się ograniczać do narodu wybranego. Jednak dla Boga, który powołał Proroka, dzieło zbawienia wykracza poza granice przymierza: mocą Bożą Eliasz ratuje od głodowej śmierci pogańską wdowę, wyrwawszy przedtem śmierci jej syna.
Znaczenie Eliasza dla jego epoki polegało niewątpliwie na tym, że - jak zapowiada to już samo jego imię - bezkompromisowo występował w obronie prawdziwego kultu. Uczył spoglądać na wydarzenia historii oczami Boga, który jako jedyny jest Panem natury, wydarzeń, życia i śmierci; który w sposób ukryty sprawuje rządy; który domaga się prawa i sprawiedliwości, a karze niesprawiedliwość.
Eliasz nie umarł śmiercią naturalną, ale - jak podaje opis biblijny - wśród wichru wstępuje do nieba na rydwanie ognistym (2 Krl 2, 2-, Elizeusz zaś staje się jego następcą przez podniesienia płaszcza Eliasza, który spadł na niego z góry (2 Krl, 2 9-13).
źródło: http://karmel.pl/duchowosc/eliasz/baza.php?id=03
Chciałem odnieść się do tego, co mówią proroctwa Chrystusa o "żniwie"...
[/color]
Ew.Mateusza 13:24-30
(24) Inne podobieństwo podał im, mówiąc: Podobne jest Królestwo Niebios do człowieka, który posiał dobre nasienie na swojej roli.
(25) A kiedy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel i nasiał kąkolu między pszenicę, i odszedł.
(26) A gdy zboże podrosło i wydało owoc, wtedy się pokazał i kąkol.
(27) Przyszli więc słudzy gospodarza i powiedzieli mu: Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swojej roli? Skąd więc ma ona kąkol?
(28) A on im rzekł: To nieprzyjaciel uczynił. A słudzy mówią do niego: Czy chcesz więc, abyśmy poszli i wybrali go?
(29) A on odpowiada: Nie! Abyście czasem wybierając kąkol, nie powyrywali wraz z nim i pszenicy.
(30) Pozwólcie obydwom róść razem aż do żniwa. A w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw kąkol i powiążcie go w snopki na spalenie, a pszenicę zwieźcie do mojej stodoły.
I dalej...
Ew.Mateusza 13:38-43
(38) Rola zaś, to, to świat, a dobre nasienie, to synowie Królestwa, kąkol zaś, to synowie Złego.
(39) A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo, to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie.
(40) Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata.
(41) Syn Człowieczy pośle swoich aniołów i zbiorą z Królestwa jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość,
(42) I wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
(43) Wtedy sprawiedliwi zajaśnieją jak słońce w Królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!
Jeśli więc Eliasz ma poprzedzić nadejście Chrystusa, jest bardzo prawdopodobne, że wskaże on również na fałszywych pasterzy, na których zostanie wykonany wyrok ku świadectwu Jedynego Boga. Eliasz uzyskałby tym samym autorytet poparty pokazem Bożej Mocy, podczas którego zostałby usunięty kąkol i porwani 144 000 - "przenica", "mądre panny"!!
Tym samym, od tych wydarzeń zaczną się inne niesamowite wydarzenia ze zjednoczeniem resztki Izraela, włącznie!
- efraimita
21st Luty 2016, 22:03
Hmmm
zastanawiające jest że Eliasz nie umarł może i on we własnej osobie powróci przed Chrystusem
?????????????????????
nie stawiam tezy, tak sobie dywaguje
albo będzie nowy Eliasz
Hmmmm
zastanawiające jest że Eliasz nie umarł może i on we własnej osobie powróci przed Chrystusem
?????????????????????
nie stawiam tezy, tak sobie dywaguje
albo będzie nowy Eliasz
Hmmmm
21st Luty 2016, 22:26
Rozmawialiśmy dzisiaj z Obserwatorem i doszliśmy własnie do podobnego wniosku
Jesli on ma też głosić świadectwo kim jesteśmy to słowa Chrystusa o tym że ta wieść
" nie zdąży obejść wszystkich miast izraelskich" ( cytuje z głowy)
też odnosić się moze do tego że nie zdąży On przejść wszystkich miast Izraela , zanim przybędzie Bóg .
Jesli on ma też głosić świadectwo kim jesteśmy to słowa Chrystusa o tym że ta wieść
" nie zdąży obejść wszystkich miast izraelskich" ( cytuje z głowy)
też odnosić się moze do tego że nie zdąży On przejść wszystkich miast Izraela , zanim przybędzie Bóg .